Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Døtrene mine har alltid likt å så på meg når jeg står på kjøkkenet, og vil alltid hjelpe. Selv om det er krevende å lage mat sammen med barn, har jeg alltid prøvd å involvere dem for å stimulere nysgjerrigheten deres.
Kan vi lage kjeks, mamma?
Jentene mine elsker å hjelpe til på kjøkkenet, og en av favorittene er småkjeks. Kjeks i forskjellige former dekket med sukker. Jeg må alltid forberede meg metalt når vi skal sette i gang med å bake, fordi etterpå vet jeg at det venter full vask av både kjøkken og jenter.
Det er en aktivitet som vil ta hele ettermiddagen, men det er også så utrolig gøy!
Når døtrene mine spør “mamma, kan vi lage kjeks?” finner vi frem lekebordet, det laveste, og plasserer det midt på kjøkkengulvet. Vi desinfiserer det, og bruker det som arbeidsbenk. Jeg ordner klar alle ingrediensene i forskjellige boller; egg, mel, smør, sukker og en klype med gjær, også lar jeg jentene sette igang med arbeidet.
Hun eldste gir hun yngste råd, og jeg står klar til å hjelpe om det skulle være noe. Et morsomt øyeblikk er når hun yngste leker med melet som om det er sand. Skje etter skje går litt i bollen, noe på gulvet og resten i håret. Hun eldste heller oppi egg, gjær og smør, og lar hun yngste ta seg av sukkeret, noe havner i bollen og noe blir selvfølgelig spist.
Sammen begynner de å kna deigen med alle hendene oppi bollen, klissete, men får til slutt en god og rund deig.
Kjevlen og formene
Så er det tid for kjevlingen, og her bryter jeg inn for å unngå drama. Jeg ruller ut deigen på bordet, deler den i to, så begge får hver sin. Så finner jeg frem formene og legger dem på bordet.
Jentene velger formene selv og deler opp kjeksene som blir plassert på et bakepapir, den ene etter den andre. Nærme, men ikke for nærme, de må ikke henge sammen når de blir stekt.
Det er den delen av bakingen som tar mest konsentrasjon, spesielt for hun minste, hun vil helst bruke de største formene. Hennes favoritter er julenissen og reinsdyr, selv om vi er midt i august.
Full av glede former hun kjeksene som snart skal spises. Når alle ligger klare på bakepapiret dekker vi dem med sukker, og jentene er veldig nøye på at det skal være nok sukker. De tar en klype sukker og strør på kjeksene, og de fortsetter til alle her helt dekket.
Jeg slår på ovnen og jentene blir plassert i badekaret som jeg har gjort klart i mellomtiden.
Det er en veldig krevende oppgave, men det er utrolig gøy og det gir utrolig mye tilfredsstillelse til både barn og mor når vi er ferdige!
Lær mer og bli inspirert:
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.
Romersk pizza – Ekte Pizza alla Romana
Lag en romersk pizza, akkurat slik som den du spiser på den lokale pizzeriaen. Med en sprø skorpe, også kjent som Pizza alla Romana.
Velger du tørr eller fersk pasta?
Lang, kort, glatt eller ruglete pasta – tørr eller fersk pasta? Hver type passer til sine egne oppskrifter og dine personlige preferanser.
Sesongen for hjemmelaget tomatsaus
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene.
Pasta alla Norma – En tradisjonell siciliansk sommerrett
Pasta alla Norma er en berømt pastarett med fersk basilikumsaus, som tilsettes stekte aubergineterninger, drysset med finrevet saltet ricotta.
Mel – En grunnleggende ingrediens full av mysterier
Mel finnes i utallige oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men egenskapene til melet kan variere ut fra kvaliteten og bruksområdet.