Være sammen på en søndag
Denne morgenen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Dagen der alle skulle være med, moren, faren og hennes lillebror Filippo som enda er for liten til å leke med henne. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Dagen skulle bli så fin. En dag på landet, alle dyrene man kunne se, piknik i åkrene og mamma og pappa helt for seg selv.
En vanskelig start
Innen tiden hadde kommet for dem til å reise, skjønte Alessia at dagen kanskje ikke ville bli så bra som hun hadde håpet. Mor og far smilte ikke, og turen virket å være til bry for dem. Stillheten rundt frokostbordet var bekreftelsen hun hadde håpet hun ikke fikk: mor og far hadde kranglet, og utflukten ville bli preget av stillhet og sure miner.
Musikken i bilen lettet stemningen litt, men de sang ikke med, og det var heller ikke gjetteleker eller latter.
Alessia satt baki sammen med broren sin, og følte hun måtte gjøre noe.
Olivenmøllen
Når de ankom landsbygda hadde stemningen blitt dårligere. To timer i bilen uten å snakke hadde gjort situasjonen verre og alle var nervøse.
Alessia syntes foreldrene sin krangling var urettferdig og syntes ikke deres uenigheter skulle ødelegge dagen hennes, hun bestemte seg derfor for å utforske på egenhånd.
Mens foreldrene hennes kranglet tok hun med seg vognen med Filippo og gikk vekk fra sine foreldre.
Først turte hun ikke å gå lengre vekk enn at hun fortsatt så sine foreldre, men de la ikke merke til henne, de fortsatte bare å krangle. Så hun ble litt tøffere, og begynte å utforske mer og havnet etter hvert på veien mot en olivenmølle i nærheten.
Hun gikk inn i den møllen og ble øyeblikkelig slått tilbake av en kraftig lukt som fikk henne til å grynte på nesen, men det var også et behagelig dempet lys. Det satt en eldre mann der å jobbet med sakte, men trygge bevegelser. Maskineriet lagde kontinuerlige lyder. Hun var usikker på om hun skulle gå ut eller fortsette videre inn for å se hvordan oljen ble laget.
Den gamle mannen fikk øye på Alessia og Filippo, han inviterte dem inn med et smil. Alessia følte seg modig og gikk inn mot maskineriet. Mannen gikk bort til bordet som stod i rommet, han fant frem noen skiver med loff og den nyproduserte oljen. Alessia og Filippo tok hver sin skive og spiste gladlig, smaken av den ferske oljen fikk dem til å glemme kranglingen til foreldrene.
Mens de satt der og nøt maten sammen med den gamle mannen, kom foreldrene deres som febrilsk hadde lett etter dem. De priste seg lykkelige over at de hadde funnet Alessia og Filippo og overøste dem med klemmer. De beklaget seg over all kranglingen og lovet dem at at de skulle gjøre dagen bedre. Dette var slik den perfekte dagen på landet begynte for Alessia.
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.