Denne søndagen skulle bli en uforglemmelig dag. Alissa gjentok seg selv hele veien fra sengen til badet, “for en fantastisk dag!”. For en gang skyld ordnet hun seg helt selv denne morgenen, istedenfor å bli dratt ut av sengen av moren, som er vanlig rutine på en skoledag.
Være sammen på en søndag
Denne morgenen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Dagen der alle skulle være med, moren, faren og hennes lillebror Filippo som enda er for liten til å leke med henne. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Dagen skulle bli så fin. En dag på landet, alle dyrene man kunne se, piknik i åkrene og mamma og pappa helt for seg selv.
En vanskelig start
Innen tiden hadde kommet for dem til å reise, skjønte Alessia at dagen kanskje ikke ville bli så bra som hun hadde håpet. Mor og far smilte ikke, og turen virket å være til bry for dem. Stillheten rundt frokostbordet var bekreftelsen hun hadde håpet hun ikke fikk: mor og far hadde kranglet, og utflukten ville bli preget av stillhet og sure miner.
Musikken i bilen lettet stemningen litt, men de sang ikke med, og det var heller ikke gjetteleker eller latter.
Alessia satt baki sammen med broren sin, og følte hun måtte gjøre noe.
Olivenmøllen
Når de ankom landsbygda hadde stemningen blitt dårligere. To timer i bilen uten å snakke hadde gjort situasjonen verre og alle var nervøse.
Alessia syntes foreldrene sin krangling var urettferdig og syntes ikke deres uenigheter skulle ødelegge dagen hennes, hun bestemte seg derfor for å utforske på egenhånd.
Mens foreldrene hennes kranglet tok hun med seg vognen med Filippo og gikk vekk fra sine foreldre.
Først turte hun ikke å gå lengre vekk enn at hun fortsatt så sine foreldre, men de la ikke merke til henne, de fortsatte bare å krangle. Så hun ble litt tøffere, og begynte å utforske mer og havnet etter hvert på veien mot en olivenmølle i nærheten.
Hun gikk inn i den møllen og ble øyeblikkelig slått tilbake av en kraftig lukt som fikk henne til å grynte på nesen, men det var også et behagelig dempet lys. Det satt en eldre mann der å jobbet med sakte, men trygge bevegelser. Maskineriet lagde kontinuerlige lyder. Hun var usikker på om hun skulle gå ut eller fortsette videre inn for å se hvordan oljen ble laget.
Den gamle mannen fikk øye på Alessia og Filippo, han inviterte dem inn med et smil. Alessia følte seg modig og gikk inn mot maskineriet. Mannen gikk bort til bordet som stod i rommet, han fant frem noen skiver med loff og den nyproduserte oljen. Alessia og Filippo tok hver sin skive og spiste gladlig, smaken av den ferske oljen fikk dem til å glemme kranglingen til foreldrene.
Mens de satt der og nøt maten sammen med den gamle mannen, kom foreldrene deres som febrilsk hadde lett etter dem. De priste seg lykkelige over at de hadde funnet Alessia og Filippo og overøste dem med klemmer. De beklaget seg over all kranglingen og lovet dem at at de skulle gjøre dagen bedre. Dette var slik den perfekte dagen på landet begynte for Alessia.
Populære produkter:
-
Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 69På lager
-
Italiensk Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 99Tomt på lager
-
Olivenolje med sitron – Condimento al Limone
kr 174På lager
-
Olivenolje med chili – Condimento al Peperoncino
kr 174På lager
-
Økologisk Italiensk Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 159På lager
Lær mer og bli inspirert:
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.