Å lage pizza er en kunst, men også en vakker opplevelse å dele med andre. Å lage mat og spise sammen med familie og venner, er en fantastisk fin form for kjærlighet.
Pappas pizza. Deigen.
For min familie har pizza alltid vært en fast rutine på lørdager, en viktig måte for å få vår kvalitetstid sammen. Pappa våknet tidlig på lørdagen og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen før han rullet den ut og laget den ferdig på kvelden.
Noen ganger våknet jeg også tidlig, og mens jeg spiste frokost ved kjøkkenbordet fulgte jeg nøye med på hvordan han jobbet med deigen. Det var litt av et syn!
Jeg lo hver gang jeg så han. For å ikke bli full av mel brukte han mamma sitt kjøkkenforkle og trakk opp ermene på skjorta så langt han kunne. Han tok deretter tørrgjæren og lot den løse seg opp i en kopp med varmt vann og en teskje sukker. Jeg likte lukten av gjær, den fylte kjøkkenet med dufter av treverk, røyk og lukten av hjemme.
For å lage deigen vasket han først bordet og helte over tipo 00 mel. Han lagde et fjell med et hull i midten, som jeg kalte vulkanen, og helte over gjæren som var oppløst i vann, salt og olje. Væsken rant over alt, og rant ofte nedover bordet, men pappa var rask med å bruke mel til å stoppe det.
Med klissete hender begynte han å kna deigen. Han eltet den i lang tid, og som magi, eltet han den formløse klissete massen til en glatt elastisk ball. Han ga meg alltid en del av deigen som jeg kunne bruke til å leke med. En liten ball med varm og duftende deig. Full av fantasi formet jeg deigen til alle slags figurer.
Så kom tiden for heving. Pappa la pizzaen i en bolle og lot den stå hele dagen.
Pizzafyllet.
Klokken ble seks og det var tid for å lage ferdig pizzaen. Pappa hadde en spesiell kjevle, som jeg fortsatt bruker den dag i dag. Det var en kjevle som roterte rundt håndtakene, noe som gjorde den veldig enkel å bruke.
Jeg hadde ansvaret for å hjelpe han med å rulle ut pizzaen. Vi ryddet kjøkkenbordet og fordelte mel utover, rullet så ut deigen med hendene og avsluttet prosessen med kjevlen. Vi endte opp med en rektangulær pizza på størrelse med stekebrettet.
Når vi kom frem til neste steg ropte alltid pappa på mamma for å få hjelp. Sammen løftet de pizzaarket ved å ta tak i de fire hjørnene og plasserte pizzaen på stekeprettet. Så var det min oppgave å helle sausen på pizzaen og legge på mozzarellaen. Så ble alt satt i ovnen.
Hver lørdag spiste vi den beste pizzaen i hele verden, det var en pizza laget med kjærlighet.
Populære produkter:
-
Pizzasaus ferdig krydret – Aromatizzata
kr 29 -
San Marzano Tomater DOP – La Fiammante
kr 69 -
Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 129 -
Pizzasaus – Polpa per Pizza
kr 59 -
Olivenolje med trøffel – Aromatizzato al Tartufo
kr 149 -
Olivenolje med chili – Aromatizzato al Peperoncino
kr 129 -
Taggiasca-oliven uten sten i extra virgin olivenolje
kr 129 -
Saus fra Liguria – Sugo Ligure alle Olive Taggiasche
kr 89 -
TILBUD!
Salsa Rivierasca
Opprinnelig pris var: kr 79.kr 49Nåværende pris er: kr 49.
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.