Jeg blir alltid like overrasket over hvor enkelt det er å lage en god pizza. De eneste ingrediensene man trenger er vann, mel og gjær, pluss en god dose med tid, kjærlighet og lidenskap.
Å lage pizza er en kunst, men også en vakker opplevelse å dele med andre. Å lage mat og spise sammen med familie og venner, er en fantastisk fin form for kjærlighet.
Pappas pizza. Deigen.
For min familie har pizza alltid vært en fast rutine på lørdager, en viktig måte for å få vår kvalitetstid sammen. Pappa våknet tidlig på lørdagen og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen før han rullet den ut og laget den ferdig på kvelden.
Noen ganger våknet jeg også tidlig, og mens jeg spiste frokost ved kjøkkenbordet fulgte jeg nøye med på hvordan han jobbet med deigen. Det var litt av et syn!
Jeg lo hver gang jeg så han. For å ikke bli full av mel brukte han mamma sitt kjøkkenforkle og trakk opp ermene på skjorta så langt han kunne. Han tok deretter tørrgjæren og lot den løse seg opp i en kopp med varmt vann og en teskje sukker. Jeg likte lukten av gjær, den fylte kjøkkenet med dufter av treverk, røyk og lukten av hjemme.
For å lage deigen vasket han først bordet og helte over tipo 00 mel. Han lagde et fjell med et hull i midten, som jeg kalte vulkanen, og helte over gjæren som var oppløst i vann, salt og olje. Væsken rant over alt, og rant ofte nedover bordet, men pappa var rask med å bruke mel til å stoppe det.
Med klissete hender begynte han å kna deigen. Han eltet den i lang tid, og som magi, eltet han den formløse klissete massen til en glatt elastisk ball. Han ga meg alltid en del av deigen som jeg kunne bruke til å leke med. En liten ball med varm og duftende deig. Full av fantasi formet jeg deigen til alle slags figurer.
Så kom tiden for heving. Pappa la pizzaen i en bolle og lot den stå hele dagen.
Pizzafyllet.
Klokken ble seks og det var tid for å lage ferdig pizzaen. Pappa hadde en spesiell kjevle, som jeg fortsatt bruker den dag i dag. Det var en kjevle som roterte rundt håndtakene, noe som gjorde den veldig enkel å bruke.
Jeg hadde ansvaret for å hjelpe han med å rulle ut pizzaen. Vi ryddet kjøkkenbordet og fordelte mel utover, rullet så ut deigen med hendene og avsluttet prosessen med kjevlen. Vi endte opp med en rektangulær pizza på størrelse med stekebrettet.
Når vi kom frem til neste steg ropte alltid pappa på mamma for å få hjelp. Sammen løftet de pizzaarket ved å ta tak i de fire hjørnene og plasserte pizzaen på stekeprettet. Så var det min oppgave å helle sausen på pizzaen og legge på mozzarellaen. Så ble alt satt i ovnen.
Hver lørdag spiste vi den beste pizzaen i hele verden, det var en pizza laget med kjærlighet.
Lær mer og bli inspirert:
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.