Å lage pizza er en kunst, men også en vakker opplevelse å dele med andre. Å lage mat og spise sammen med familie og venner, er en fantastisk fin form for kjærlighet.
Pappas pizza. Deigen.
For min familie har pizza alltid vært en fast rutine på lørdager, en viktig måte for å få vår kvalitetstid sammen. Pappa våknet tidlig på lørdagen og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen før han rullet den ut og laget den ferdig på kvelden.
Noen ganger våknet jeg også tidlig, og mens jeg spiste frokost ved kjøkkenbordet fulgte jeg nøye med på hvordan han jobbet med deigen. Det var litt av et syn!
Jeg lo hver gang jeg så han. For å ikke bli full av mel brukte han mamma sitt kjøkkenforkle og trakk opp ermene på skjorta så langt han kunne. Han tok deretter tørrgjæren og lot den løse seg opp i en kopp med varmt vann og en teskje sukker. Jeg likte lukten av gjær, den fylte kjøkkenet med dufter av treverk, røyk og lukten av hjemme.
For å lage deigen vasket han først bordet og helte over tipo 00 mel. Han lagde et fjell med et hull i midten, som jeg kalte vulkanen, og helte over gjæren som var oppløst i vann, salt og olje. Væsken rant over alt, og rant ofte nedover bordet, men pappa var rask med å bruke mel til å stoppe det.
Med klissete hender begynte han å kna deigen. Han eltet den i lang tid, og som magi, eltet han den formløse klissete massen til en glatt elastisk ball. Han ga meg alltid en del av deigen som jeg kunne bruke til å leke med. En liten ball med varm og duftende deig. Full av fantasi formet jeg deigen til alle slags figurer.
Så kom tiden for heving. Pappa la pizzaen i en bolle og lot den stå hele dagen.
Pizzafyllet.
Klokken ble seks og det var tid for å lage ferdig pizzaen. Pappa hadde en spesiell kjevle, som jeg fortsatt bruker den dag i dag. Det var en kjevle som roterte rundt håndtakene, noe som gjorde den veldig enkel å bruke.
Jeg hadde ansvaret for å hjelpe han med å rulle ut pizzaen. Vi ryddet kjøkkenbordet og fordelte mel utover, rullet så ut deigen med hendene og avsluttet prosessen med kjevlen. Vi endte opp med en rektangulær pizza på størrelse med stekebrettet.
Når vi kom frem til neste steg ropte alltid pappa på mamma for å få hjelp. Sammen løftet de pizzaarket ved å ta tak i de fire hjørnene og plasserte pizzaen på stekeprettet. Så var det min oppgave å helle sausen på pizzaen og legge på mozzarellaen. Så ble alt satt i ovnen.
Hver lørdag spiste vi den beste pizzaen i hele verden, det var en pizza laget med kjærlighet.
Populære produkter:
-
Pizzasaus ferdig krydret – Aromatizzata
kr 29Ferdig krydret pizzasaus - klar til bruk!
-
Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 129På lager
-
San Marzano Tomater DOP – La Fiammante
kr 69Topp en ekte napolitansk pizza med San Marzano DOP!
-
Pizzasaus – Polpa per Pizza
kr 59Klassisk pizzasaus!
-
Pizzamel Tipo 0 Pulcinella – Molini Ambrosio
kr 59Styrke: 340/360 W - Dette melet passer til en napolitansk pizza med lang hevetid.
-
Olivenolje med trøffel – Aromatizzato al Tartufo
kr 149smak av trøffel!
-
Olivenolje med chili – Aromatizzato al Peperoncino
kr 129smak av chili!
-
Pizzamel Tipo 0 Napoli Antica – Molini Ambrosio
kr 49Styrke: 200/220 W - Dette melet passer til en napolitansk pizza med kort hevetid.
-
TILBUD!
Pizzamel Tipo 0 Caprese – Molini Ambrosio
kr 599Styrke: 290/310 W - Kan ikke sendes i posten. Velg levering på døren eller gratis henting i butikk. Best innen 21. mars 2024.
Lær mer og bli inspirert:
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.
Romersk pizza – Ekte Pizza alla Romana
Lag en romersk pizza, akkurat slik som den du spiser på den lokale pizzeriaen. Med en sprø skorpe, også kjent som Pizza alla Romana.
Velger du tørr eller fersk pasta?
Lang, kort, glatt eller ruglete pasta – tørr eller fersk pasta? Hver type passer til sine egne oppskrifter og dine personlige preferanser.
Sesongen for hjemmelaget tomatsaus
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene.
Pasta alla Norma – En tradisjonell siciliansk sommerrett
Pasta alla Norma er en berømt pastarett med fersk basilikumsaus, som tilsettes stekte aubergineterninger, drysset med finrevet saltet ricotta.
Mel – En grunnleggende ingrediens full av mysterier
Mel finnes i utallige oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men egenskapene til melet kan variere ut fra kvaliteten og bruksområdet.