Matlaging har alltid fascinert meg.
Jeg husker tilbake til da jeg var mindre og observerte pappa mens han lagde mat, trollbundet over hvor få ingredienser som kan blandes på riktig måte, og så bli forvandlet til min favorittrett. Pasta, olje, løk og tomat ble til noe så enkelt, men så smakfullt på samme tid. Jeg ble like overrasket hver gang.
Det ble til en tradisjon. Hver ettermiddag klokken 1800 stod min far og jeg på kjøkkenet klare til å lage middag. Han stod for selve matlagingen og forklarte underveis. Jeg, som var ung og full av iver, hadde ansvaret for å gi han det han trengte og vaske tallerkenene. Jeg fikk ikke lov til å gå nær ovnen, all min lære var teoretisk.
En spesiell farsdag.
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for.
Det året hadde jeg bestemt meg for å prøve å lage min aller første pastarett, men først måtte jeg greie å unngå det slik at pappa ikke fattet mistanke.
På farsdagen, en søndagsmorgen, bestemte jeg meg for at tiden var inne. Jeg snek meg inn på kjøkkenet og lukket døren, det var stille i hele huset.
Jeg hadde aldri gjort noe helt alene, men jeg hadde observert i årevis, og jeg visste jo teknisk sett hva det gikk ut på. Jeg følte meg klar.
Jeg tok på meg mamma sitt forkle, satte håret opp i strikk og begynte med å finne riktige kjeler for det jeg hadde planer om å lage, nemlig spagetti med tomatsaus. Jeg var overbevist om at det ville være den mest perfekte måten å feire pappa.
Min opplevelse med pasta.
Stekepanne, kniv, olje, tomater, og løk. Jeg hadde alle ingrediensene.
Jeg begynte med å kutte løken på skjærefjølen i tynne, fine skiver akkurat som jeg hadde sett pappa gjøre det. En etter en, og jeg begynte å få mer og mer tårer i øynene. Dette hadde jeg ikke forventet, og jo mer jeg gnei meg i øynene jo mer gråt jeg.
Det var slik min mor fant meg, gråtende på kjøkkenet foran en dårlig kuttet løk. Hun fikk meg til å vaske hender og ansikt, og fikk meg tilbake i arbeid.
Jeg stekte løken i pannen med litt olje til de ble gyldne. Jeg tilsatt tomater og salt og slo ned varmen, noe jeg hadde sett pappa gjøre utallige ganger. Jeg var så stolt! Klokken 8 på morgenen hadde jeg laget sausen, og det helt alene.
Pappa stod opp litt senere, med huset luktende av tomater og løk. Han fant meg på kjøkkenet, stolt og klar til å vise frem mesterverket.
Jeg husker fortsatt pappas klem og latter, glede og kjærlighet fylte kjøkkenet vårt den morgenen.
Av den grunn, er denne enkle sausen som er laget med så få og gode ingredienser, min absolutte favorittrett. Fordi det smaker som hjemme.
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.