Matlaging har alltid fascinert meg.
Jeg husker tilbake til da jeg var mindre og observerte pappa mens han lagde mat, trollbundet over hvor få ingredienser som kan blandes på riktig måte, og så bli forvandlet til min favorittrett. Pasta, olje, løk og tomat ble til noe så enkelt, men så smakfullt på samme tid. Jeg ble like overrasket hver gang.
Det ble til en tradisjon. Hver ettermiddag klokken 1800 stod min far og jeg på kjøkkenet klare til å lage middag. Han stod for selve matlagingen og forklarte underveis. Jeg, som var ung og full av iver, hadde ansvaret for å gi han det han trengte og vaske tallerkenene. Jeg fikk ikke lov til å gå nær ovnen, all min lære var teoretisk.
En spesiell farsdag.
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for.
Det året hadde jeg bestemt meg for å prøve å lage min aller første pastarett, men først måtte jeg greie å unngå det slik at pappa ikke fattet mistanke.
På farsdagen, en søndagsmorgen, bestemte jeg meg for at tiden var inne. Jeg snek meg inn på kjøkkenet og lukket døren, det var stille i hele huset.
Jeg hadde aldri gjort noe helt alene, men jeg hadde observert i årevis, og jeg visste jo teknisk sett hva det gikk ut på. Jeg følte meg klar.
Jeg tok på meg mamma sitt forkle, satte håret opp i strikk og begynte med å finne riktige kjeler for det jeg hadde planer om å lage, nemlig spagetti med tomatsaus. Jeg var overbevist om at det ville være den mest perfekte måten å feire pappa.
Min opplevelse med pasta.
Stekepanne, kniv, olje, tomater, og løk. Jeg hadde alle ingrediensene.
Jeg begynte med å kutte løken på skjærefjølen i tynne, fine skiver akkurat som jeg hadde sett pappa gjøre det. En etter en, og jeg begynte å få mer og mer tårer i øynene. Dette hadde jeg ikke forventet, og jo mer jeg gnei meg i øynene jo mer gråt jeg.
Det var slik min mor fant meg, gråtende på kjøkkenet foran en dårlig kuttet løk. Hun fikk meg til å vaske hender og ansikt, og fikk meg tilbake i arbeid.
Jeg stekte løken i pannen med litt olje til de ble gyldne. Jeg tilsatt tomater og salt og slo ned varmen, noe jeg hadde sett pappa gjøre utallige ganger. Jeg var så stolt! Klokken 8 på morgenen hadde jeg laget sausen, og det helt alene.
Pappa stod opp litt senere, med huset luktende av tomater og løk. Han fant meg på kjøkkenet, stolt og klar til å vise frem mesterverket.
Jeg husker fortsatt pappas klem og latter, glede og kjærlighet fylte kjøkkenet vårt den morgenen.
Av den grunn, er denne enkle sausen som er laget med så få og gode ingredienser, min absolutte favorittrett. Fordi det smaker som hjemme.
Populære produkter:
-
Spaghetti
kr 19Denne klassikeren har en fast plass når det kommer til tradisjonell italiensk mat. Vår spaghetti er laget helt uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer.
-
Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 129På lager
-
Pastasaus Napoletana
kr 49Pastasaus med urter.
-
Fusilli – La Ruvida Italiana
kr 39Pastaskruer laget i bronseform!
-
Økologiske Finhakkede Tomater
kr 34Et økologisk alternativ!
-
Farfalle Rigate – La Ruvida Italiana
kr 39Riflet sommerfugl-pasta laget i bronseform!
Lær mer og bli inspirert:
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Romersk pizza – Ekte Pizza alla Romana
Lag en romersk pizza, akkurat slik som den du spiser på den lokale pizzeriaen. Med en sprø skorpe, også kjent som Pizza alla Romana.
Velger du tørr eller fersk pasta?
Lang, kort, glatt eller ruglete pasta – tørr eller fersk pasta? Hver type passer til sine egne oppskrifter og dine personlige preferanser.
Sesongen for hjemmelaget tomatsaus
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene.
Pasta alla Norma – En tradisjonell siciliansk sommerrett
Pasta alla Norma er en berømt pastarett med fersk basilikumsaus, som tilsettes stekte aubergineterninger, drysset med finrevet saltet ricotta.
Mel – En grunnleggende ingrediens full av mysterier
Mel finnes i utallige oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men egenskapene til melet kan variere ut fra kvaliteten og bruksområdet.