Hver sommer dro vi tilbake til landsbygda, blant insekter og dyr, vekk fra den travle hverdagen.
Jeg brukte dagene på å vandre, spise frukt rett fra trærne og lese. Det fantes ikke internettsignal, og en måned på landsbygda var vanskelig for en jente fra storbyen.
Sommerferie på godt og vondt
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene. Jeg hatet ensomheten, og forskjellen mellom de lokale barna og meg. Jeg hatet insektene, som jeg var overbevist om at kom til liv på den solbrente jordoverflaten. Jeg hatet hanen som gol på samme tidspunkt hver eneste morgen. Men, jeg elsket bestemoren min.
Bestemor var den eneste grunnen til at jeg godtok de lange månedene i kjedsomhet og isolasjon. Det høres ille ut, men det var ikke alt jeg hatet når jeg ser tilbake på det, det var flere aktiviteter jeg gledelig hjalp til med.
Plukke tomater
Et av mine favorittminner er fra når vi plukket tomater, noe som var utrolig hardt arbeid.
Det var bestemor som visste når tiden var inne for å plukke, og da ble hele familien satt i sving. Alle ble til motvillige arbeidere, og under morgensolen gikk vi alle samlet ned til tomatene som stod og ventet.
Et slit i tomatåkeren
Jeg husker utmattelsen og ryggsmertene. Vi var bøyd over de modne tomatene hele formiddagen. Det var gruppearbeid, alle valgte sin rad og vi hadde veddemål om hvem som ble først ferdige. Vitsene og ertingen var konstant, samt den tonedøve allsangen.
Halvveis ut i plukkingen gikk bestemor opp til huset og returnerte med brød, salt og en flaske olje. Det var det øyeblikket alle hadde ventet på! Brød, olje og modne tomater smakte helt nydelig. Vi fant oss en plass i skyggen under et tre på enden av åkeren, og nøt maten.
Vi ble ferdige med plukkingen rundt lunsjtider. Alle boksene med tomater ble lastet på trillebår og tatt med opp til gårdsplassen.
Den store kjelen
Ettermiddagen gikk med til å vaske og velge ut tomater som skulle kokes dagen etter. Den påfølgende morgenen ble bålet tent. Bestemor hadde en stor kjele som hun tok med ut på gårdsplassen. Oppi den skulle tomatene koke og deretter bli silt, så man ble kvitt skallet. Kjelen var så stor at lillebroren min fikk plass i den!
Så fort tomatene var silt fant bestemor frem flasker, sil og sleiv. Vi barna fikk den vanskelige oppgaven med å fylle flaskene, og det var et stort ansvar. De voksne hadde som oppgave å sette på korkene. Denne måten å koke tomater på føltes for meg som en evighet. Dagen etter kokingen ble den ferdige tomatsausen plassert i bestemor sin kjeller, og vi fikk også med oss rikelige mengder når vi dro hjem. Dermed hadde vi nydelige tomater utover hele vinteren.
Hver gang vi åpnet et glass, minnet det oss om alle de fine øyeblikkene vi hadde hatt sammen nede i tomatåkeren.
Populære produkter:
-
Pizzasaus ferdig krydret – Aromatizzata
kr 29Ferdig krydret pizzasaus - klar til bruk!
-
San Marzano Tomater DOP – La Fiammante
kr 69Topp en ekte napolitansk pizza med San Marzano DOP!
-
Pastasaus Napoletana
kr 49Pastasaus med urter.
-
Pizzasaus – Polpa per Pizza
kr 59Klassisk pizzasaus!
-
Økologiske Finhakkede Tomater
kr 34Et økologisk alternativ!
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.