Hver sommer dro vi tilbake til landsbygda, blant insekter og dyr, vekk fra den travle hverdagen.
Jeg brukte dagene på å vandre, spise frukt rett fra trærne og lese. Det fantes ikke internettsignal, og en måned på landsbygda var vanskelig for en jente fra storbyen.
Sommerferie på godt og vondt
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene. Jeg hatet ensomheten, og forskjellen mellom de lokale barna og meg. Jeg hatet insektene, som jeg var overbevist om at kom til liv på den solbrente jordoverflaten. Jeg hatet hanen som gol på samme tidspunkt hver eneste morgen. Men, jeg elsket bestemoren min.
Bestemor var den eneste grunnen til at jeg godtok de lange månedene i kjedsomhet og isolasjon. Det høres ille ut, men det var ikke alt jeg hatet når jeg ser tilbake på det, det var flere aktiviteter jeg gledelig hjalp til med.
Plukke tomater
Et av mine favorittminner er fra når vi plukket tomater, noe som var utrolig hardt arbeid.
Det var bestemor som visste når tiden var inne for å plukke, og da ble hele familien satt i sving. Alle ble til motvillige arbeidere, og under morgensolen gikk vi alle samlet ned til tomatene som stod og ventet.
Et slit i tomatåkeren
Jeg husker utmattelsen og ryggsmertene. Vi var bøyd over de modne tomatene hele formiddagen. Det var gruppearbeid, alle valgte sin rad og vi hadde veddemål om hvem som ble først ferdige. Vitsene og ertingen var konstant, samt den tonedøve allsangen.
Halvveis ut i plukkingen gikk bestemor opp til huset og returnerte med brød, salt og en flaske olje. Det var det øyeblikket alle hadde ventet på! Brød, olje og modne tomater smakte helt nydelig. Vi fant oss en plass i skyggen under et tre på enden av åkeren, og nøt maten.
Vi ble ferdige med plukkingen rundt lunsjtider. Alle boksene med tomater ble lastet på trillebår og tatt med opp til gårdsplassen.
Den store kjelen
Ettermiddagen gikk med til å vaske og velge ut tomater som skulle kokes dagen etter. Den påfølgende morgenen ble bålet tent. Bestemor hadde en stor kjele som hun tok med ut på gårdsplassen. Oppi den skulle tomatene koke og deretter bli silt, så man ble kvitt skallet. Kjelen var så stor at lillebroren min fikk plass i den!
Så fort tomatene var silt fant bestemor frem flasker, sil og sleiv. Vi barna fikk den vanskelige oppgaven med å fylle flaskene, og det var et stort ansvar. De voksne hadde som oppgave å sette på korkene. Denne måten å koke tomater på føltes for meg som en evighet. Dagen etter kokingen ble den ferdige tomatsausen plassert i bestemor sin kjeller, og vi fikk også med oss rikelige mengder når vi dro hjem. Dermed hadde vi nydelige tomater utover hele vinteren.
Hver gang vi åpnet et glass, minnet det oss om alle de fine øyeblikkene vi hadde hatt sammen nede i tomatåkeren.
Populære produkter:
-
Pizzasaus ferdig krydret – Aromatizzata
kr 29Ferdig krydret pizzasaus - klar til bruk!
-
Pastasaus Napoletana
kr 49Pastasaus med urter.
-
Pizzasaus – Polpa per Pizza
kr 59Klassisk pizzasaus!
-
Økologiske Finhakkede Tomater
kr 29Et økologisk alternativ!
-
Økologisk tomat-juice – Succo di Pomodoro – 690 g – Prunotto
kr 84Kun 5 på lager (kan også restbestilles)
Legg i handlekurv -
Økologisk pastasaus med basilikum – Sugo al Basilico – 340 g – Prunotto
kr 84Kun 6 på lager (kan også restbestilles)
Legg i handlekurv -
Økologisk pastasaus all’arrabbiata – 340 g – Prunotto
kr 84Kun 5 på lager (kan også restbestilles)
Legg i handlekurv -
Soltørkede tomater – 280 g – Toscana Gourmet
kr 104Kun 6 på lager (kan også restbestilles)
Legg i handlekurv -
TILBUD!
San Marzano DOP Tomater – 400g – Agrigenus
Opprinnelig pris var: kr 49.kr 39Nåværende pris er: kr 39.På lager
Legg i handlekurv
Lær mer og bli inspirert:
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.
Romersk pizza – Ekte Pizza alla Romana
Lag en romersk pizza, akkurat slik som den du spiser på den lokale pizzeriaen. Med en sprø skorpe, også kjent som Pizza alla Romana.
Velger du tørr eller fersk pasta?
Lang, kort, glatt eller ruglete pasta – tørr eller fersk pasta? Hver type passer til sine egne oppskrifter og dine personlige preferanser.
Pasta alla Norma – En tradisjonell siciliansk sommerrett
Pasta alla Norma er en berømt pastarett med fersk basilikumsaus, som tilsettes stekte aubergineterninger, drysset med finrevet saltet ricotta.
Mel – En grunnleggende ingrediens full av mysterier
Mel finnes i utallige oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men egenskapene til melet kan variere ut fra kvaliteten og bruksområdet.