Bestemors tomatsaus, laget i bakgården i en stor kjele over bålet, tømt på flasker forseglet med kronekorker og oppbevart over vinteren.
Det er ikke like vanlig å konservere tomater på denne måten lengre, men det gir en god følelse av sommeren gjennom hele vinterhalvåret om man går gjennom prosessen.
Hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk.
Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet. Det viktigste er å være påpasselig med hvilken du velger. De må være modne, hele og uten merker.
La oss gå gjennom hvilken du burde bruke for å få en god og tykk saus.
Plommetomater
Tomater med en avlang form og uten frø. De som blir mest brukt er:
- San Marzano. Disse brukes oftest til konservering, sauser og pureer. De er kompakte, med god kjøtt og et tynt skall som gjør disse perfekte for en kompakt og fyldig saus. De blir kalt for “Campanias røde gull” og er siden 1996 beskyttet av Protected designation of origin, som er et identifikasjonsskjema som brukes av EU og Storbritannia for å bevare opprinnelsesbetegnelsene til matrelaterte produkter.
- Roma. Denne tomaten har en avlang form med et tykt, men tynt skinn og en intens rødfarge. Den vokser veldig lett og brukes ofte i matindustrien. Den er perfekt til hjemmelaget saus fordi den er full av fruktkjøtt.
- Ventura. Denne tomaten modnes tidligere enn andre, har et kjøttfullt fruktkjøtt og en avlang form.
- Napoli. Dyrket i Campania i den sydlige Italia, denne er ganske lik San Marzano. Beskyttet av Slow Food Foundation for Biodiversity siden 2000. Beholder smaken etter lang konserveringstid.
Saftige tomater
Saftige tomater, i motsetning til plommetomater, har en rundere form. De har en kraftig lukt og brukes vanligvis til sauser og konservering med en intens smak:
- Petomech. Tomater med en rund form og kraftig rødfarge. Fruktkjøttet er fast og fyldig med en sterk aroma. Den fyldige smaken gjør denne tomaten perfekt som base til konservering med en kraftig smak. Den vokser lett og er perfekt å ha hjemme.
- Tondino. Liten tomat med et fast fruktkjøtt. Den har glatt skinn med lette riller, og den holder seg veldig godt etter høsting noe som gjør at den passer godt konservering.
- Ramato. Rund og fast tomat med fyldig fruktkjøtt. Den litt sure og søte smaken gjør at den passer perfekt til en frisk og god saus.
Hvilke tomater pleier du å bruke?
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!