Når sommeren kommer er det tid for tomater! Røde og saftige minner de oss om sommeren, friske retter, salater og konservering.

Bestemors tomatsaus, laget i bakgården i en stor kjele over bålet, tømt på flasker forseglet med kronekorker og oppbevart over vinteren.

Det er ikke like vanlig å konservere tomater på denne måten lengre, men det gir en god følelse av sommeren gjennom hele vinterhalvåret om man går gjennom prosessen.

Hvordan velge riktige tomater

Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk.

Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet. Det viktigste er å være påpasselig med hvilken du velger. De må være modne, hele og uten merker.

La oss gå gjennom hvilken du burde bruke for å få en god og tykk saus.

Plommetomater

Tomater med en avlang form og uten frø. De som blir mest brukt er:

  • San Marzano. Disse brukes oftest til konservering, sauser og pureer. De er kompakte, med god kjøtt og et tynt skall som gjør disse perfekte for en kompakt og fyldig saus. De blir kalt for “Campanias røde gull” og er siden 1996 beskyttet av Protected designation of origin, som er et identifikasjonsskjema som brukes av EU og Storbritannia for å bevare opprinnelsesbetegnelsene til matrelaterte produkter.
  • Roma. Denne tomaten har en avlang form med et tykt, men tynt skinn og en intens rødfarge. Den vokser veldig lett og brukes ofte i matindustrien. Den er perfekt til hjemmelaget saus fordi den er full av fruktkjøtt.
  • Ventura. Denne tomaten modnes tidligere enn andre, har et kjøttfullt fruktkjøtt og en avlang form.
  • Napoli. Dyrket i Campania i den sydlige Italia, denne er ganske lik San Marzano. Beskyttet av Slow Food Foundation for Biodiversity siden 2000. Beholder smaken etter lang konserveringstid.

Saftige tomater

Saftige tomater, i motsetning til plommetomater, har en rundere form. De har en kraftig lukt og brukes vanligvis til sauser og konservering med en intens smak:

  • Petomech. Tomater med en rund form og kraftig rødfarge. Fruktkjøttet er fast og fyldig med en sterk aroma. Den fyldige smaken gjør denne tomaten perfekt som base til konservering med en kraftig smak. Den vokser lett og er perfekt å ha hjemme.
  • Tondino. Liten tomat med et fast fruktkjøtt. Den har glatt skinn med lette riller, og den holder seg veldig godt etter høsting noe som gjør at den passer godt konservering.
  • Ramato. Rund og fast tomat med fyldig fruktkjøtt. Den litt sure og søte smaken gjør at den passer perfekt til en frisk og god saus.

Hvilke tomater pleier du å bruke?

Slik får du den perfekte tomatsausen

Det første steget for å lage en perfekt tomatsaus er å velge de riktige ingrediensene. Tomater er selvfølgelig hovedingrediensen, men hvilke tomater du velger kan ha en stor innvirkning på smaken.

Vi vil se nærmere på valg av tomater senere i denne artikkelen, men husk også å velge friske krydderurter og hvitløk for å gi sausen ekstra smak.

Når du skal lage sausen er det viktig å ha god tid. Jo lenger sausen får koke, jo bedre vil smaken bli. Husk også å tilsette litt sukker for å nøytralisere syrligheten i tomatene. Smak til med salt og pepper etter behov.

Velg de beste tomatene til sausen

Når du skal velge tomater til sausen er det viktig å velge modne og smaksrike tomater. Tomater som er modne på planten vil ha mer smak enn de som er plukket før de er helt modne. Velg også tomater som er faste og uten skader. Roma-tomater og San Marzano-tomater er gode valg til sausen.

Hjemmelaget er alltid best

Hjemmelaget tomatsaus smaker alltid bedre enn ferdigkjøpt saus fra butikken. Du kan tilpasse sausen til din egen smak og velge de beste ingrediensene. I tillegg kan du være sikker på at det ikke er tilsatt unødvendige tilsetningsstoffer.

Slik kan du dyrke dine egne tomater

Hvis du har mulighet til det kan du dyrke dine egne tomater til sausen. Tomater trives best i varmt klima og solfylte områder. Du kan så frø i potter inne og plante dem ut når det blir varmt nok ute. Husk å gi plantene nok vann og næring for å få de beste resultatene.

Hva er forskjellen på de ulike tomatene?

Det finnes mange ulike typer tomater, og hver av dem har sin egen smak og egenskaper. Noen tomater er bedre egnet til å spise ferske, mens andre egner seg bedre til sauser og gryteretter. Roma-tomater og San Marzano-tomater er blant de beste valgene til sausen.

Slik velger du de mest smaksrike tomatene

Når du skal velge tomater til sausen er det viktig å velge de mest smaksrike tomatene. Modne tomater vil ha mer smak enn umodne tomater, og tomater som er modne på planten vil ha enda mer smak. Velg også tomater som er faste og uten skader.

Tips til å oppbevare tomatene riktig

Tomater skal oppbevares på et kjølig sted, men ikke i kjøleskapet. Kulden fra kjøleskapet kan ødelegge smaken på tomatene. Oppbevar heller tomatene på et mørkt sted med god lufting, for eksempel i en kurv på kjøkkenbenken.

Slik tilbereder du tomatene for sausen

Når du skal tilberede tomatene til sausen er det viktig å fjerne stilk og eventuelle skader først. Kok opp vann i en stor kjele og skjær et kryss i bunnen av tomatene. Legg tomatene i det kokende vannet i noen sekunder før du tar dem opp igjen. Skrell tomatene og del dem i biter.

Hvordan lage en sunn tomatsaus?

Tomatsaus kan være en sunn og næringsrik saus hvis du velger de riktige ingrediensene. Velg modne tomater og tilsett friske krydderurter og hvitløk for ekstra smak. Unngå å tilsette store mengder sukker og salt. Du kan også tilsette grønnsaker som paprika og løk for å gjøre sausen enda sunnere.

Oppskrift på en enkel og deilig saus

Her er en enkel oppskrift på hjemmelaget tomatsaus:

– 1 kg modne tomater
– 2 fedd hvitløk
– 1 ss sukker
– Salt og pepper etter smak

Kok opp vann i en stor kjele og skjær et kryss i bunnen av tomatene. Legg tomatene i det kokende vannet i noen sekunder før du tar dem opp igjen. Skrell tomatene og del dem i biter. Stek hvitløken i litt olje før du tilsetter tomatene. La sausen koke i minst 30 minutter. Tilsett sukker, salt og pepper etter smak.

Tomatsausens mange bruksområder

Tomatsaus er en allsidig saus som kan brukes til mange ulike retter. Du kan bruke sausen til pasta, pizza, gryteretter, supper og mye mer. Tomatsaus er også en god kilde til antioksidanter og vitamin C.

Populære produkter:

Lær mer og bli inspirert:

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!

les mer
En mor og surdeigsstarteren hennes

En mor og surdeigsstarteren hennes

Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.

les mer