Når sommeren kommer er det tid for tomater! Røde og saftige minner de oss om sommeren, friske retter, salater og konservering.

Bestemors tomatsaus, laget i bakgården i en stor kjele over bålet, tømt på flasker forseglet med kronekorker og oppbevart over vinteren.

Det er ikke like vanlig å konservere tomater på denne måten lengre, men det gir en god følelse av sommeren gjennom hele vinterhalvåret om man går gjennom prosessen.

Hvordan velge riktige tomater

Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk.

Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet. Det viktigste er å være påpasselig med hvilken du velger. De må være modne, hele og uten merker.

La oss gå gjennom hvilken du burde bruke for å få en god og tykk saus.

Plommetomater

Tomater med en avlang form og uten frø. De som blir mest brukt er:

  • San Marzano. Disse brukes oftest til konservering, sauser og pureer. De er kompakte, med god kjøtt og et tynt skall som gjør disse perfekte for en kompakt og fyldig saus. De blir kalt for “Campanias røde gull” og er siden 1996 beskyttet av Protected designation of origin, som er et identifikasjonsskjema som brukes av EU og Storbritannia for å bevare opprinnelsesbetegnelsene til matrelaterte produkter.
  • Roma. Denne tomaten har en avlang form med et tykt, men tynt skinn og en intens rødfarge. Den vokser veldig lett og brukes ofte i matindustrien. Den er perfekt til hjemmelaget saus fordi den er full av fruktkjøtt.
  • Ventura. Denne tomaten modnes tidligere enn andre, har et kjøttfullt fruktkjøtt og en avlang form.
  • Napoli. Dyrket i Campania i den sydlige Italia, denne er ganske lik San Marzano. Beskyttet av Slow Food Foundation for Biodiversity siden 2000. Beholder smaken etter lang konserveringstid.

Saftige tomater

Saftige tomater, i motsetning til plommetomater, har en rundere form. De har en kraftig lukt og brukes vanligvis til sauser og konservering med en intens smak:

  • Petomech. Tomater med en rund form og kraftig rødfarge. Fruktkjøttet er fast og fyldig med en sterk aroma. Den fyldige smaken gjør denne tomaten perfekt som base til konservering med en kraftig smak. Den vokser lett og er perfekt å ha hjemme.
  • Tondino. Liten tomat med et fast fruktkjøtt. Den har glatt skinn med lette riller, og den holder seg veldig godt etter høsting noe som gjør at den passer godt konservering.
  • Ramato. Rund og fast tomat med fyldig fruktkjøtt. Den litt sure og søte smaken gjør at den passer perfekt til en frisk og god saus.

Hvilke tomater pleier du å bruke?

Populære produkter:

Lær mer og bli inspirert:

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!

les mer
En mor og surdeigsstarteren hennes

En mor og surdeigsstarteren hennes

Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.

les mer
Biscotti – kjeks og småkaker

Biscotti – kjeks og småkaker

Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.

les mer