Olivenolje er rene symbolet på en middelhavsdiett og det er en av de ingrediensene som er å finne i nærmest alle rettene, det er også hovedkilden til fett.

Olivenolje brukes til matlagning og i dressinger, men man må være forsiktig med bruken av den om man ønsker å spise sunt.

En studie av oljer, gjort etter krav fra landbruksdepartementet i Italia, viser at man burde stille seg kritisk til det å velge riktig olje.

Den oljen man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.

Valg av olivenolje

Extra virgin olivenolje har enkle trekk man lett kan kjenne igjen.

  • Oljen å ha en aroma av oliven. Hva betyr det? Jo, den må ha en lukt av nyklipt gress eller rå artisjokk. Noen oljer har hint av grønn tomat, eple eller mandler. Men, lukten av gress er viktigst, om den mangler er det stor sjanse for at oljen er dårlig. En olje av god kvalitet må ikke ha lukt av oliven i lake, det er et tegn på at den er av dårlig kvalitet.
  • Smaken av olje, alene, skal være litt sterk og bitter. Disse to smakene, som vanligvis ikke er så godt likt av forbrukeren, er indikasjoner på god kvalitet.

Tenk på hvor du kjøper oljen din. Det sies, at det å kjøpe olje rett fra bonden er bedre enn å kjøpe det i butikken, men det er ikke nødvendigvis sant. Du må huske på at en liten bonde vil høste oliven, frakte den til møllen og så sette den til side til det er klart til at den kan presses.

Tiden fra den blir høstet til den blir presset er avgjørende for å få en god olje, fordi oliven kan gjære og endre smaken på oljen.

Extra virgin olivenolje i butikken

På mange måter er det lettest å kjøpe olje i butikken. Det er så mange dårlige oljer, men finner du de som er DOP sertifisert, er du på god vei.

Disse er 100% italiensk olje med en sertifisert opprinnelse og med en viss kvalitet. Alle DOP oljer har gjennomgått organoleptiske undersøkelser, en sensorisk analysemetode for å vurdere smaksegenskapene, for å få sertifiseringen.

Det er ikke en absolutt garanti for at DOP oljene ikke har mangler, men dette merket garanterer en høyere kvalitet enn de som ikke har det.

En annen faktor å tenke på er prisen. En halvliter olivenolje koster gjerne fra 50 kr og oppover. Førsteklasses italiensk extra virgin olivenolje koster ofte 300-400 kr.

Det lureste er vanligvis å kjøpe en billig type til matlagning og bruke en dyrere variant til dressinger.

Valget avhenger ikke nødvendigvis av hvor oljen kommer fra, men av dens egenskaper: type oliven, høstingen og pressing. Hver region har sin egen måte å produsere olivenolje på, og det kan variere veldig.

Populære produkter:

Lær mer og bli inspirert:

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!

les mer
En mor og surdeigsstarteren hennes

En mor og surdeigsstarteren hennes

Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.

les mer
Biscotti – kjeks og småkaker

Biscotti – kjeks og småkaker

Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.

les mer