Olivenolje brukes til matlagning og i dressinger, men man må være forsiktig med bruken av den om man ønsker å spise sunt.
En studie av oljer, gjort etter krav fra landbruksdepartementet i Italia, viser at man burde stille seg kritisk til det å velge riktig olje.
Den oljen man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Valg av olivenolje
Extra virgin olivenolje har enkle trekk man lett kan kjenne igjen.
- Oljen å ha en aroma av oliven. Hva betyr det? Jo, den må ha en lukt av nyklipt gress eller rå artisjokk. Noen oljer har hint av grønn tomat, eple eller mandler. Men, lukten av gress er viktigst, om den mangler er det stor sjanse for at oljen er dårlig. En olje av god kvalitet må ikke ha lukt av oliven i lake, det er et tegn på at den er av dårlig kvalitet.
- Smaken av olje, alene, skal være litt sterk og bitter. Disse to smakene, som vanligvis ikke er så godt likt av forbrukeren, er indikasjoner på god kvalitet.
Tenk på hvor du kjøper oljen din. Det sies, at det å kjøpe olje rett fra bonden er bedre enn å kjøpe det i butikken, men det er ikke nødvendigvis sant. Du må huske på at en liten bonde vil høste oliven, frakte den til møllen og så sette den til side til det er klart til at den kan presses.
Tiden fra den blir høstet til den blir presset er avgjørende for å få en god olje, fordi oliven kan gjære og endre smaken på oljen.
Extra virgin olivenolje i butikken
På mange måter er det lettest å kjøpe olje i butikken. Det er så mange dårlige oljer, men finner du de som er DOP sertifisert, er du på god vei.
Disse er 100% italiensk olje med en sertifisert opprinnelse og med en viss kvalitet. Alle DOP oljer har gjennomgått organoleptiske undersøkelser, en sensorisk analysemetode for å vurdere smaksegenskapene, for å få sertifiseringen.
Det er ikke en absolutt garanti for at DOP oljene ikke har mangler, men dette merket garanterer en høyere kvalitet enn de som ikke har det.
En annen faktor å tenke på er prisen. En halvliter olivenolje koster gjerne fra 50 kr og oppover. Førsteklasses italiensk extra virgin olivenolje koster ofte 300-400 kr.
Det lureste er vanligvis å kjøpe en billig type til matlagning og bruke en dyrere variant til dressinger.
Valget avhenger ikke nødvendigvis av hvor oljen kommer fra, men av dens egenskaper: type oliven, høstingen og pressing. Hver region har sin egen måte å produsere olivenolje på, og det kan variere veldig.
Populære produkter:
-
Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 79Tomt på lager
-
Økologisk Italiensk Extra Virgin Olivenolje – Zucchi
kr 178Tomt på lager
-
Italiensk Extra Virgin Olivenolje – Olea – Zucchi
kr 79På lager
-
Olivenolje med chili – Aromatizzato al Peperoncino
kr 74På lager
-
Olivenolje med trøffel – Aromatizzato al Tartufo
kr 91På lager
-
Olivenolje med chili – Condimento al Peperoncino
kr 189På lager
-
Olivenolje med sitron – Aromatizzato al Limone
kr 74På lager
-
Olivenolje med sitron – Condimento al Limone
kr 189På lager
-
Olivenolje med pesto – Aromatizzato al Pesto
kr 74På lager
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!