Vi vet at butikkhyllene er fulle av deilige italienske retter. I pastaseksjonen finner vi de fleste varianter inkludert tagliatelle, penne, makaroni og klassikeren spagetti.
Det er ingen tvil om at Italia har en stor plass i det norske kjøkkenet, men mange er ikke klar over fordelene ved å velge fullkornspasta når de gjør sin ukeshandel.
All pasta lages i hovedsak av mel, vann og egg. Det kan derimot medføre flere helsefordeler ved å velge alternativer der hvetemelet delvis er erstattet med fullkorn. Forskning viser at hele 66% av Norges befolkning ikke er klar over at fullkorn kan være bra for hjertet. Kun 10% vet hvor mye fullkorn vi burde spise hver dag. (Arnesen, 2018)
Fullkornspasta og helsefordeler
Det finnes nemlig en rekke helsefordeler med å bytte ut noe av kosten med fullkorn. Ved å bytte ut loff med grovt brød, hvit ris med fullkorns-ris, og vanlig pasta med fullkornspasta kan man faktisk redusere risikoen for tidlig død med hele 18%.
Fullkorn inneholder nemlig helt unike fibertyper som hjelper kroppen med å stabilisere blodsukkeret. De bidrar også med å holde fordøyelsen i gang, og ernærer gunstige tarmbakterier. Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette for eksempel fire skiver grovt brød, to forsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Man definerer fullkorn som både hele og bearbeidede kjerner, og det viktigste er at alle delene av kornet er tatt med slik at skall eller kim ikke er tatt ut i produksjonen. Årsaken til dette er at de aller fleste vitaminene og mineralene befinner seg nettopp i skall og kim.
Kan pasta være sunt?
Svaret på dette kommer naturligvis an på hvordan du ser på næringsinnholdet. I utgangspunktet består pasta av mye karbohydrater, og vil derfor passe svært dårlig inn i en lavkarbo-diett. Derimot er pasta en svært kjærkommen rett i de fleste norske hjem, og kan brukes til alle mulige måltider.
Pasta er en velkjent ingrediens i varme retter som Pasta Carbonara, kaldt sammen med salat, eller helt enkelt servert sammen med en god pastasaus og kjøttboller. Dersom man har et normalt variert kosthold kan man gjerne spise pasta, og dersom man er aktiv kan det også brukes som veldig effektiv restitusjonsmat.
Siden pasta inneholder mye karbohydrater bør man passe på mengdene dersom man har lett for å legge på seg, og sørge for å alltid velge fullkornsalternativ. Da vil man sørge for å få i seg rikelig med vitaminer og mineraler, og fibertyper som hjelper med vektnedgangen.
Når man sammenligner vanlig hvit pasta med fullkornspasta, er det faktisk ikke veldig store forskjeller i næringsinnholdet. Begge typene inneholder omtrent den samme mengden fett, og forskjellene i karbohydrater og proteiner er ofte ikke veldig stor.
Den store forskjellen ligger i mengde fiber, der du fort vil se at fullkornspasta gjerne har opp mot dobbel mengde fiber til sammenligning med hvit pasta. Fiber har en god innvirkning på blodsukkeret, hjelper på metthetsfølelsen, og vil bidra til å senke kolesterolnivået i kroppen.
Derfor anbefales det at man velger fullkornspasta når man skal kose seg med et italiensk måltid.
Referanser
Arnesen, E. (2018, Februar 12). Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke. Hentet fra Ernæring, mat og helse:
https://www.lhl.no/sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/vet-du-om-fordelene-ved-fullkorn/
Borge, T. H. (2021, Juni 24). Hardworkout. Hentet fra Vanlig pasta vs fullkornspasta:
https://hardworkout.no/vanlig-pasta-vs-fullkornspasta/
Bramat.no (2017, mai 3). Bramat. Hentet fra Tester fullkornspasta:
https://bramat.no/forsiden/tester/2429-bramat-tester-fullkornspasta
Lein, M. (2018, Oktober 18). Norsk Helseinformatikk. Hentet fra Hvorfor grovt korn er sunt:
https://nhi.no/kosthold/ernaring/hvorfor-grovt-korn-er-sunt/
Populære produkter:
-
Økologisk Fullkorn Penne Rigate – Nutri Bio
kr 30På lager
-
Økologisk Fullkorn Fusilli – Nutri Bio
kr 30På lager
-
Fullkorn Hvetemel – Integrale
kr 41På lager
-
Fullkorn Gavekurv Olivia
kr 290Gavekurv med fullkorn økologisk pasta, italiensk pastasaus og extra virgin olivenolje til en pastarett med mye kostfiber!
Kjøp -
Fullkorn Matgave Cesare
kr 171Fullkorn økologiske riflede pastarør, italiensk pastasaus og extra virgin olivenolje til en pastarett med mye kostfiber!
Kjøp -
Økologisk Fullkorn Spaghetti – Grano duro Cappelli
kr 109På lager
-
Økologisk Fullkorn Penne – Grano duro Cappelli
kr 109På lager
-
Økologisk Fullkorn Fusilli – Grano duro Cappelli
kr 109På lager
-
Økologisk Fullkorn Spaghetti – Nutri Bio
kr 30På lager
Lær mer og bli inspirert:
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.