Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.

Vi kan ikke snakke om pasta i entall, da det er så utrolig mange forskjellige typer å velge mellom. Å kunne de forskjellige typene er viktig for å kunne mestre italiensk matlagning, den eneste begrensninger er din fantasi. Sett bort ifra alle de kjente pastatypene er det utrolig mange varianter å få kjøpt i Italia. Det er spesielt mange å velge mellom sør i Italia, og alle disse er perfekt for de tradisjonelle rettene.

Lang eller kort pasta. Glatt eller ruglete. Alle fasongene har karakteristiske trekk som gjør at de passer til forskjellige retter. La oss ta en titt på kjennetegnene og lære hvordan vi kombinerer dem med riktig oppskrift.

De mest kjente formene for lang pasta er:

 • Spaghetti
 • Spaghetti alla chitarra
 • Spaghettini
 • Linguini
 • Tagliatelle
 • Tonarelli
 • Bucatini

Lang pasta er perfekt til sauser og pesto, men kan også brukes sammen med ostesauser eller grønnsaker. Spaghetti er perfekt til retter med fisk, som for eksempel til sjømat så vel som blåskjell. Prøv også med ost og pepper, og selvfølgelig til pasta carbonara! Linguini er best sammen med pesto, enten om det er laget på basilikum eller ruccola. Bucatini har den ultimate formen for en saus med “guanicale” (grisekinn på italiensk): den velkjente retten bucatini all’Amatriciana.

De mest kjente formene for kort pasta er:

 • Penne lisce
 • Penne rigate
 • Rigatoni
 • Fusilli
 • Tortiglioni
 • Paccheri
 • Farfalle
 • Orecchiette

Kort pasta gir deg utallige bruksområder på grunn av de mange forskjellige formene. Fussilli, og all slags riflete pasta, passer utmerket til kjøttsauser. Ragú med fusilli eller penne rigate er utrolig populære og elskede retter i Italia.

Den glatte pastaen er ikke enkel å kombinere med retter, så den er derfor ikke like populær, men den er perfekt til kremete sauser. Perfekte bruksområder er for eksempel til retten pasta alla Vodka, eller toppet med en saus av fire oster. En enkel og tradisjonell rett der glatt pasta penne er perfekt er til penne all’arrabbiata.

Det er en rett laget av tomater, hvitløk, chili og persille, den er utrolig sterk og god.
Formen til paccheri fortjener en egen gjennomgang, den er tradisjonelt fra regionen Campania i det sydlige Italia. Denne typen passer perfekt til fiskeretter, i motsetning til annen kort pasta.

Uansett om pastaen er lang eller kort, ruglete, glatt eller vridd, finnes det en type for hver rett. Og, de som vet velger alltid riktig.

Populære produkter:

Lær mer og bli inspirert:

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!

les mer
En mor og surdeigsstarteren hennes

En mor og surdeigsstarteren hennes

Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.

les mer
Biscotti – kjeks og småkaker

Biscotti – kjeks og småkaker

Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.

les mer