Vi kan ikke snakke om pasta i entall, da det er så utrolig mange forskjellige typer å velge mellom. Å kunne de forskjellige typene er viktig for å kunne mestre italiensk matlagning, den eneste begrensninger er din fantasi. Sett bort ifra alle de kjente pastatypene er det utrolig mange varianter å få kjøpt i Italia. Det er spesielt mange å velge mellom sør i Italia, og alle disse er perfekt for de tradisjonelle rettene.
Lang eller kort pasta. Glatt eller ruglete. Alle fasongene har karakteristiske trekk som gjør at de passer til forskjellige retter. La oss ta en titt på kjennetegnene og lære hvordan vi kombinerer dem med riktig oppskrift.
De mest kjente formene for lang pasta er:
- Spaghetti
- Spaghetti alla chitarra
- Spaghettini
- Linguini
- Tagliatelle
- Tonarelli
- Bucatini
Lang pasta er perfekt til sauser og pesto, men kan også brukes sammen med ostesauser eller grønnsaker. Spaghetti er perfekt til retter med fisk, som for eksempel til sjømat så vel som blåskjell. Prøv også med ost og pepper, og selvfølgelig til pasta carbonara! Linguini er best sammen med pesto, enten om det er laget på basilikum eller ruccola. Bucatini har den ultimate formen for en saus med “guanicale” (grisekinn på italiensk): den velkjente retten bucatini all’Amatriciana.
De mest kjente formene for kort pasta er:
- Penne lisce
- Penne rigate
- Rigatoni
- Fusilli
- Tortiglioni
- Paccheri
- Farfalle
- Orecchiette
Kort pasta gir deg utallige bruksområder på grunn av de mange forskjellige formene. Fussilli, og all slags riflete pasta, passer utmerket til kjøttsauser. Ragú med fusilli eller penne rigate er utrolig populære og elskede retter i Italia.
Den glatte pastaen er ikke enkel å kombinere med retter, så den er derfor ikke like populær, men den er perfekt til kremete sauser. Perfekte bruksområder er for eksempel til retten pasta alla Vodka, eller toppet med en saus av fire oster. En enkel og tradisjonell rett der glatt pasta penne er perfekt er til penne all’arrabbiata.
Det er en rett laget av tomater, hvitløk, chili og persille, den er utrolig sterk og god.
Formen til paccheri fortjener en egen gjennomgang, den er tradisjonelt fra regionen Campania i det sydlige Italia. Denne typen passer perfekt til fiskeretter, i motsetning til annen kort pasta.
Uansett om pastaen er lang eller kort, ruglete, glatt eller vridd, finnes det en type for hver rett. Og, de som vet velger alltid riktig.
Populære produkter:
-
TILBUD!
Fusilli Tricolore
kr 6På lager
-
Økologisk Fullkorn Penne Rigate – Nutri Bio
kr 31På lager
-
Spaghetti
kr 24På lager
-
Fettuccine
kr 36Tomt på lager
-
Fusilli – La Ruvida Italiana
kr 28På lager
-
Gnocchi
kr 62Tomt på lager
-
Fusilli
kr 24På lager
-
Økologisk Fullkorn Fusilli – Nutri Bio
kr 31På lager
-
Glutenfri Penne Rigate – Nutri Mio
kr 42På lager
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!