Vi kan ikke snakke om pasta i entall, da det er så utrolig mange forskjellige typer å velge mellom. Å kunne de forskjellige typene er viktig for å kunne mestre italiensk matlagning, den eneste begrensninger er din fantasi. Sett bort ifra alle de kjente pastatypene er det utrolig mange varianter å få kjøpt i Italia. Det er spesielt mange å velge mellom sør i Italia, og alle disse er perfekt for de tradisjonelle rettene.
Lang eller kort pasta. Glatt eller ruglete. Alle fasongene har karakteristiske trekk som gjør at de passer til forskjellige retter. La oss ta en titt på kjennetegnene og lære hvordan vi kombinerer dem med riktig oppskrift.
De mest kjente formene for lang pasta er:
- Spaghetti
- Spaghetti alla chitarra
- Spaghettini
- Linguini
- Tagliatelle
- Tonarelli
- Bucatini
Lang pasta er perfekt til sauser og pesto, men kan også brukes sammen med ostesauser eller grønnsaker. Spaghetti er perfekt til retter med fisk, som for eksempel til sjømat så vel som blåskjell. Prøv også med ost og pepper, og selvfølgelig til pasta carbonara! Linguini er best sammen med pesto, enten om det er laget på basilikum eller ruccola. Bucatini har den ultimate formen for en saus med “guanicale” (grisekinn på italiensk): den velkjente retten bucatini all’Amatriciana.
De mest kjente formene for kort pasta er:
- Penne lisce
- Penne rigate
- Rigatoni
- Fusilli
- Tortiglioni
- Paccheri
- Farfalle
- Orecchiette
Kort pasta gir deg utallige bruksområder på grunn av de mange forskjellige formene. Fussilli, og all slags riflete pasta, passer utmerket til kjøttsauser. Ragú med fusilli eller penne rigate er utrolig populære og elskede retter i Italia.
Den glatte pastaen er ikke enkel å kombinere med retter, så den er derfor ikke like populær, men den er perfekt til kremete sauser. Perfekte bruksområder er for eksempel til retten pasta alla Vodka, eller toppet med en saus av fire oster. En enkel og tradisjonell rett der glatt pasta penne er perfekt er til penne all’arrabbiata.
Det er en rett laget av tomater, hvitløk, chili og persille, den er utrolig sterk og god.
Formen til paccheri fortjener en egen gjennomgang, den er tradisjonelt fra regionen Campania i det sydlige Italia. Denne typen passer perfekt til fiskeretter, i motsetning til annen kort pasta.
Uansett om pastaen er lang eller kort, ruglete, glatt eller vridd, finnes det en type for hver rett. Og, de som vet velger alltid riktig.
Det finnes en pastaform for enhver smak
Pasta er en matvare som kommer i mange forskjellige former og størrelser. Det er alt fra tynne, lange nudler til kompakte, korte rør. Uansett hva slags pasta du velger, vil du kunne finne en form som passer perfekt til retten du vil lage.
Korte pastasorter for rask og god hverdagsmiddag
Korte pastasorter er perfekte for en rask og god hverdagsmiddag. De er enkle å lage og tar ikke lang tid å koke. Noen av de mest populære korte pastasortene er penne, fusilli og orecchiette. Disse pastaene passer godt sammen med sauser som tomatsaus, pesto og hvitløk og olje.
Lange pastasorter for elegante og imponerende retter
Lange pastasorter, som spaghetti og tagliatelle, passer perfekt til elegante og imponerende retter. De er lange og tynne, og når de er tilberedt, får de en silkemyk tekstur. Disse pastaene er perfekte for sauser som kremet sopp, reker og hvitløk, eller en klassisk bolognesesaus.
Spaghetti – den klassiske pastasorten som aldri går av moten
Spaghetti er en av de mest kjente og elskede pastasortene i verden. Denne lange, tynne nudelen passer til nesten alt. Spaghetti er perfekt for sauser som tomatsaus, olivenolje og hvitløk, eller en kremet carbonarasaus.
Penne – den allsidige pastasorten som passer til alt
Penne er en kort og tykk pastaform som er kjent for sin allsidighet. Denne pastaen passer like godt sammen med kjøtt- og tomatbaserte sauser som med sauser laget av krem og parmesan. Penne er også perfekt til pastasalater.
Tagliatelle – den raffinerte pastasorten som passer til hverdag og fest
Tagliatelle er en flat og bred pastatype som passer til både hverdag og fest. Denne pastaen passer godt sammen med sauser som kremet sopp og bacon eller enkel tomat- og basilikumsaus.
Fusilli – den morsomme pastasorten som gir liv til enhver rett
Fusilli er en kort pastaform med en spiralformet tekstur. Denne pastaen er morsom å spise og gir liv til enhver rett. Fusilli passer perfekt til sauser laget av tomater, olivenolje og basilikum.
Linguine – den delikate pastasorten som gir et snev av Italia
Linguine er en tynn og flat pastaform som gir enhver rett et snev av Italia. Denne pastaen passer perfekt til sauser laget av olivenolje og hvitløk eller en enkel tomat- og basilikumsaus.
Farfalle – den lekne pastasorten som er perfekt til salater
Farfalle er en kort pastaform som er kjent for sin delikate og lekne form. Denne pastaen er perfekt til pastasalater eller som en side til grillmat. Farfalle passer godt sammen med sauser laget av olivenolje, sitronsaft og basilikum.
Orecchiette – den uvanlige pastasorten som gir et spennende preg
Orecchiette er en uvanlig pastaform som er kjent for sin unike form. Denne pastaen passer perfekt til sauser laget av olivenolje, sitronsaft og grønnsaker. Orecchiette er også perfekt til pastasalater.
Conchiglie – den skjellformede pastasorten som er perfekt til gratenger
Conchiglie er en skjellformet pastaform som er perfekt til gratenger. Denne pastaen passer godt sammen med sauser laget av krem, ost og grønnsaker.
Pasta er en matvare som gir deg muligheten til å utforske forskjellige smaker og teksturer. Enten du er ute etter en rask og enkel hverdagsmiddag eller en imponerende festrett, vil du finne en pastasort som passer til din oppskrift. Med så mange forskjellige pastasorter å velge mellom, vil du aldri gå tom for ideer til hva du skal lage til middag.
Lær mer og bli inspirert:
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.
Romersk pizza – Ekte Pizza alla Romana
Lag en romersk pizza, akkurat slik som den du spiser på den lokale pizzeriaen. Med en sprø skorpe, også kjent som Pizza alla Romana.
Velger du tørr eller fersk pasta?
Lang, kort, glatt eller ruglete pasta – tørr eller fersk pasta? Hver type passer til sine egne oppskrifter og dine personlige preferanser.
Sesongen for hjemmelaget tomatsaus
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene.
Pasta alla Norma – En tradisjonell siciliansk sommerrett
Pasta alla Norma er en berømt pastarett med fersk basilikumsaus, som tilsettes stekte aubergineterninger, drysset med finrevet saltet ricotta.
Mel – En grunnleggende ingrediens full av mysterier
Mel finnes i utallige oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men egenskapene til melet kan variere ut fra kvaliteten og bruksområdet.