Mel er den grunnleggende ingrediensen i en middelhavsdiett. Du finner den i utallige mange oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men mel er en ingrediens vi ikke vet alt om.
Egenskapene til melet kan variere ut fra hvilken kvalitet det er og hva det skal brukes til.
Det er viktig å bruke mel riktig for å få det resultatet du ønsker, og da er det lurt å lese seg opp så godt man kan om man vil bruke riktig mel til riktig oppskrift.
Ulike typer mel basert på “styrke”
De forskjellige egenskapene til de ulike meltypene fører til variasjon i forhold til bruksområde.
Den største forskjellen på ulike typer mel er “styrken” og den finner man ved å se etter “W” symbolet på pakken. Styrken på melet er dens kapasitet til å holde på væske i deigen, og dette er viktig å vite for å fastslå hvordan man skal jobbe med den og hvor lang hevetid deigen trenger.
Mel med høy styrke er de som trenger mest væske og tåler lengst hevetid, mens de med lav styrke trenger lite væske og kort hevetid. Klassifiseringen av mel basert på styrke er som følger:
- Svak: Styrke under 170W. Brukes til oppskrifter som trenger lite heving, som for eksempel kjeks.
- Medium: Styrke mellom 180 og 260W. Brukes til oppskrifter som trenger medium heving, for eksempel boller.
- Sterk: Styrke mellom 270 og 350W. Perfekt til pizza.
- Manitoba: Styrke over 350W.
En annen forskjell har vi mellom durumhvete og fint hvetemel. Disse to meltypene har like forskjellige kjennetegn som hveten de er laget av. Durumhvete brukes vanligvis til pasta, mens fint hvetemel brukes til brød og kaker.
Forskjellige typer mel basert på raffinering og næringsinnhold
Du finner mange forskjellige typer mel på markedet, og disse har forskjellige klassifieringer. Klassifiseringene viser graden av raffinering og utmalingsgrad:
- Meltype 00: Høy utmalingsgrad. Lite fiber og vitaminer, men rik på sukker. Mest brukte, og letteste typen å bruke.
- Meltype 0: Mye gluten, mindre utmalingsgrad enn 00. Brukes til brød og annet som trenger lang hevetid. Perfekt til pizza, brød, fersk pasta og kaker.
- Meltype 1: Dette melet har en høy kvalitet av hvetekli og hvetekim, og er svært næringsrikt. Et bedre valg enn raffinert mel og passer perfekt til brød, pizza og kaker.
- Meltype 2: Et halvkornsmel, dette er mye grovere enn de andre meltypene. Kortere hevingsprosess, og brukes til brød, pizza og andre bakevarer.
- Manitoba mel: Denne typen mel er fra Canada og har et høyt innhold av gluten og brukes ofte til brød, blandes vanligvis med andre typer mel for å styrke de.
Populære produkter:
-
TILBUD!
Pizzamel Tipo 00 Pizza e Focaccia
kr 14På lager
-
Økologisk Pizzamel Tipo 0
kr 55På lager
-
Pizzamel Tipo 00 Extra
kr 49På lager
-
Durummel malt 2 ganger – Semola di Grano Duro Rimacinata
kr 61På lager
-
Glutenfritt Mel – Senza Glutine
kr 120Tomt på lager
-
Pizzamel Tipo 00
kr 47På lager
-
Hvetemel Tipo 1
kr 49På lager
-
Fullkorn Hvetemel – Integrale
kr 49På lager
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.