I den forbindelsen snakker vi om «røykpunkt» for å definere hvilken olje som er det passende valget, men hva går det egentlig ut på?
Ikke alle vet hva det er snakk om og hvordan det fungerer, så la oss forklare.
Røykpunkt forklart.
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.
Den høye temperaturen vil føre til endringer i sammensetningen av oljen. Først vil den bryte ned i glyserol og fettsyrer, og senere vil glyserolen brytes ned og frigi akrolein, akrolein er røyken som frigjøres.
En olje som er rik på umettede syrer vil produsere mer akrolein. Akrolein som frigjøres når røykpunktet er nådd er et skadelig stoff, dette er aldehyd og det er skadelig for både leveren og slimhinnene i magen. Den frigjøres i all sterk mat, men også i mat som tilberedes raskt ved høy temperatur.
Det er alltid bra å bytte olje etter hver steking, siden olje som er brukt frigjør stoffer lettere.
Akrolein frigjøres som sagt i større grad fra olje rik på umettede syrer, så la oss finne den oljen som er best for steking.
Peanøttolje er vanligvis øverst på listen over de som tåler mest, med et røykpunkt på 230 grader. Olivenoljen følger rett bak med røykpunkt på 210 grader.
Olivenolje til steking.
Det faktumet at peanøttolje er bedre enn olivenolje til steking er noe som er gitt på grunn av det høyere røykpunktet, men det er ikke så lett.
Man skal bemerke seg at en forskjell på 20 grader gjør at de to oljene kan være helt like basert på hvordan de reagerer på kjøkkenet.
Det skal også legges til at fersk forskning publisert i Acta Scientific Nutritional Health viser til at olivenolje faktisk skal være den beste løsningen.
Forskningen har vist hvordan olivenolje er mer stabil enn andre oljer når den bringes til høyere temperaturer.
Eksperimentet gikk ut på å velge en serie matoljer som man ofte finner på markedet og teste dem ved å bringe dem til høye temperaturer over flere timer, og tettheten ble da undersøkt.
Resultatet var like interessant som det var uventet, til tross for lavere røykpunkt viste olivenolje bedre stabilitet.
Olivenolje og røykpunkt.
Olivenoljen ble utsatt for høye temperaturer, men ga fra seg færre skadelige stoffer. Røykpunktet er dermed ikke en indikasjon på oppførselen til en olje under tilberedning, men i stedet ser det ut til at andre faktorer må tas i betraktning. For eksempel hvor rik olivenolje er på umettet fett.
Av det vi har sett, virker det da som at olivenolje er den beste løsningen for steking.
Populære produkter:
Lær mer og bli inspirert:
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Min første opplevelse med pasta
Jeg var ti år, og som alle barn på denne alderen ville jeg vise hva jeg var god for. En søndagsmorgen bestemte jeg meg for at tiden var inne.
Romersk pizza – Ekte Pizza alla Romana
Lag en romersk pizza, akkurat slik som den du spiser på den lokale pizzeriaen. Med en sprø skorpe, også kjent som Pizza alla Romana.
Velger du tørr eller fersk pasta?
Lang, kort, glatt eller ruglete pasta – tørr eller fersk pasta? Hver type passer til sine egne oppskrifter og dine personlige preferanser.
Sesongen for hjemmelaget tomatsaus
Nå i ettertid, kan jeg si at jeg ville gjort hva som helst for å oppleve det igjen, men jeg må også innrømme at jeg hatet hvert øyeblikk av det; de lange og varme sommermånedene.
Pasta alla Norma – En tradisjonell siciliansk sommerrett
Pasta alla Norma er en berømt pastarett med fersk basilikumsaus, som tilsettes stekte aubergineterninger, drysset med finrevet saltet ricotta.
Mel – En grunnleggende ingrediens full av mysterier
Mel finnes i utallige oppskrifter, fra pasta til brød og pizza, men egenskapene til melet kan variere ut fra kvaliteten og bruksområdet.