Pasta er italienernes favorittmat. Det kan virker som en overdreven uttalelse, men bruken av pasta i Italia og resten av verden kan man ikke ta feil av, det er utbredt i alle verdens hjørner.

Tradisjonen har mange former og fasonger, hver til sitt bruk. Lang pasta, kort pasta, glatt eller ruglete pasta, fersk eller tørr pasta, hver type har forskjellige assosiasjoner til lokale tradisjoner og spesifikke oppskrifter.

Valget av pasta er aldri tilfeldig, men kommer an på hvilken oppskrift man bruker og personlige preferanser.

En av de mest prinsipielle forskjellene er mellom tørr og fersk pasta. Sett bort ifra smakene til de to forskjellige typene, vil vi gå inn på hva som er de største forskjellene når det kommer til næringsstoffer, valg av mel og konservering.

Pasta-mel og næringsinnhold

La oss starte med å se på ingrediensene. Vann og mel, og av og til egg, er de eneste ingredienser. Vanligvis brukes durumhvete, men de fleste typer fersk pasta kan lages med fint hvetemel. Om man bruker fint hvetemel må man bruke egg for å tilsette de proteinene som fint mel mangler, og for å få en god og fast deig.

Man kan også tilsette egg i tørr pasta, men da er det en bestemt fremgangsmåte. Vanligvis lages tørr pasta med durumhvete og vann.

Næringsinnholdet i de to forskjellige typene er ikke de samme. Fersk pasta gir 270 kalorier per 100 gram, mens tørr pasta gir 350 kalorier. Forskjellen ligger i tilberedningen. Tørr pasta dobler størrelsen når den tilberedes, mens fersk pasta bare øker med 50%. Det vil si at kaloriinnholdet i de to bli nesten identisk, om ikke lavere i tørr pasta.

En annen viktig forskjell mellom tørr pasta og fersk pasta er koketiden. Tørr pasta tar opp mot 10 minutter å koke, mens fersk pasta vanligvis bare tar rundt 3-5 minutter.

Fyll og ulike typer pasta. Forskjellen mellom tørr og fersk pasta.

Hvis vi tar et dypdykk ned i de forskjellige typene og formene av fylt pasta, blir saken litt mer komplisert.

Først og fremst, om man skal lage fylt pasta må pastaen være fersk, dette er på grunn av holdbarheten. Fra tortellini til agnolotti til fylt tortellino, fersk pasta finnes i utrolig mange forskjellige former. Takket være eksperimenteringen til kokker opp igjennom finnes det mange ulike typer fyll, og i løpet av de siste årene har valgene økt betraktelig.

Når det kommer til tørr pasta, finnes det flere forskjellige typer som kan betegnes som spesialpasta. Fra vanlige typer, til typer laget med ulike typer mel, og til og med pasta laget av grønnsaker. Tørr pasta gir deg utallige mange valg.

Pasta for enhver sin smak og behov, alt bunner ut i personlig smak og oppskriften som skal brukes.

Populære produkter:

Lær mer og bli inspirert:

Biscotti – kjeks og småkaker

Biscotti – kjeks og småkaker

Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.

les mer