Pasta er italienernes favorittmat. Det kan virker som en overdreven uttalelse, men bruken av pasta i Italia og resten av verden kan man ikke ta feil av, det er utbredt i alle verdens hjørner.

Tradisjonen har mange former og fasonger, hver til sitt bruk. Lang pasta, kort pasta, glatt eller ruglete pasta, fersk eller tørr pasta, hver type har forskjellige assosiasjoner til lokale tradisjoner og spesifikke oppskrifter.

Valget av pasta er aldri tilfeldig, men kommer an på hvilken oppskrift man bruker og personlige preferanser.

En av de mest prinsipielle forskjellene er mellom tørr og fersk pasta. Sett bort ifra smakene til de to forskjellige typene, vil vi gå inn på hva som er de største forskjellene når det kommer til næringsstoffer, valg av mel og konservering.

Pasta-mel og næringsinnhold

La oss starte med å se på ingrediensene. Vann og mel, og av og til egg, er de eneste ingredienser. Vanligvis brukes durumhvete, men de fleste typer fersk pasta kan lages med fint hvetemel. Om man bruker fint hvetemel må man bruke egg for å tilsette de proteinene som fint mel mangler, og for å få en god og fast deig.

Man kan også tilsette egg i tørr pasta, men da er det en bestemt fremgangsmåte. Vanligvis lages tørr pasta med durumhvete og vann.

Næringsinnholdet i de to forskjellige typene er ikke de samme. Fersk pasta gir 270 kalorier per 100 gram, mens tørr pasta gir 350 kalorier. Forskjellen ligger i tilberedningen. Tørr pasta dobler størrelsen når den tilberedes, mens fersk pasta bare øker med 50%. Det vil si at kaloriinnholdet i de to bli nesten identisk, om ikke lavere i tørr pasta.

En annen viktig forskjell mellom tørr pasta og fersk pasta er koketiden. Tørr pasta tar opp mot 10 minutter å koke, mens fersk pasta vanligvis bare tar rundt 3-5 minutter.

Fyll og ulike typer pasta. Forskjellen mellom tørr og fersk pasta.

Hvis vi tar et dypdykk ned i de forskjellige typene og formene av fylt pasta, blir saken litt mer komplisert.

Først og fremst, om man skal lage fylt pasta må pastaen være fersk, dette er på grunn av holdbarheten. Fra tortellini til agnolotti til fylt tortellino, fersk pasta finnes i utrolig mange forskjellige former. Takket være eksperimenteringen til kokker opp igjennom finnes det mange ulike typer fyll, og i løpet av de siste årene har valgene økt betraktelig.

Når det kommer til tørr pasta, finnes det flere forskjellige typer som kan betegnes som spesialpasta. Fra vanlige typer, til typer laget med ulike typer mel, og til og med pasta laget av grønnsaker. Tørr pasta gir deg utallige mange valg.

Pasta for enhver sin smak og behov, alt bunner ut i personlig smak og oppskriften som skal brukes.

Tørr pasta, et enkelt valg?

Den mest populære typen pasta er tørr pasta. Dette skyldes hovedsakelig at det er enkelt å lagre og kan holde seg lenge uten å miste smaken eller tekstur.

Tørr pasta er også lettere tilgjengelig i butikker og er relativt billigere enn fersk pasta. Du kan også finne mange forskjellige former og typer av tørr pasta, fra spaghetti til fusilli. Det er enkelt å koke tørr pasta, og det tar bare noen få minutter i kokende vann.

Fersk pasta, en fornøyelse for ganen

Fersk pasta er en annen type pasta som er laget av egg og mel. Fersk pasta er mye mer delikat og smaker mye bedre enn tørr pasta.

Fersk pasta har en mykere tekstur og en mer kompleks smak. Fersk pasta kommer i forskjellige former og størrelser, og du kan vanligvis finne de i spesialbutikker eller på italienske restauranter. Fersk pasta må lagres i kjøleskapet og må brukes innen få dager etter kjøpet.

Slik lager du din egen ferske pasta

Hvis du vil prøve å lage din egen ferske pasta, trenger du bare noen få enkle ingredienser og verktøy. Du trenger mel, egg, en pastamaskin, og en kjevle. Du kan blande mel og egg sammen for å lage pastadeig og deretter bruke pastamaskinen for å kutte deigen i ønsket form.

Det kan ta litt tid å lage din egen ferske pasta, men resultatet vil være verdt det.

Tørr pasta, enkel å lagre

Tørr pasta er enklere å lagre enn fersk pasta. Du kan oppbevare tørr pasta på et tørt og kjølig sted i flere måneder uten at det påvirker smaken.

Dette gjør tørr pasta til et ideelt valg for de som vil ha en enkel og praktisk ingrediens i matlagingen. Tørr pasta er også lettere å finne i butikker og er generelt billigere enn fersk pasta.

Tørr pasta, et billigere alternativ

En av de største fordelene med tørr pasta er at det er billigere enn fersk pasta. Tørr pasta er vanligvis enklere å produsere og kan produseres i store mengder.

Dette gjør at prisen kan holdes lavere enn fersk pasta som krever mer tid og arbeid. Tørr pasta kan også kjøpes i bulk, noe som gjør det til et ideelt valg for familier eller de som ønsker å spare penger på maten.

Valget mellom tørr og fersk pasta avhenger av dine personlige preferanser og formålet med retten.

Hvis du vil ha autentisk smak og tekstur, bør du velge fersk pasta. Hvis du vil ha noe enkelt og praktisk, er tørr pasta det beste valget.

Populære produkter:

Lær mer og bli inspirert:

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv

Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!

les mer
En mor og surdeigsstarteren hennes

En mor og surdeigsstarteren hennes

Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.

les mer