Pasta er italienernes favorittmat. Det kan virker som en overdreven uttalelse, men bruken av pasta i Italia og resten av verden kan man ikke ta feil av, det er utbredt i alle verdens hjørner.
Tradisjonen har mange former og fasonger, hver til sitt bruk. Lang pasta, kort pasta, glatt eller ruglete pasta, fersk eller tørr pasta, hver type har forskjellige assosiasjoner til lokale tradisjoner og spesifikke oppskrifter.
Valget av pasta er aldri tilfeldig, men kommer an på hvilken oppskrift man bruker og personlige preferanser.
En av de mest prinsipielle forskjellene er mellom tørr og fersk pasta. Sett bort ifra smakene til de to forskjellige typene, vil vi gå inn på hva som er de største forskjellene når det kommer til næringsstoffer, valg av mel og konservering.
Pasta-mel og næringsinnhold
La oss starte med å se på ingrediensene. Vann og mel, og av og til egg, er de eneste ingredienser. Vanligvis brukes durumhvete, men de fleste typer fersk pasta kan lages med fint hvetemel. Om man bruker fint hvetemel må man bruke egg for å tilsette de proteinene som fint mel mangler, og for å få en god og fast deig.
Man kan også tilsette egg i tørr pasta, men da er det en bestemt fremgangsmåte. Vanligvis lages tørr pasta med durumhvete og vann.
Næringsinnholdet i de to forskjellige typene er ikke de samme. Fersk pasta gir 270 kalorier per 100 gram, mens tørr pasta gir 350 kalorier. Forskjellen ligger i tilberedningen. Tørr pasta dobler størrelsen når den tilberedes, mens fersk pasta bare øker med 50%. Det vil si at kaloriinnholdet i de to bli nesten identisk, om ikke lavere i tørr pasta.
En annen viktig forskjell mellom tørr pasta og fersk pasta er koketiden. Tørr pasta tar opp mot 10 minutter å koke, mens fersk pasta vanligvis bare tar rundt 3-5 minutter.
Fyll og ulike typer pasta. Forskjellen mellom tørr og fersk pasta.
Hvis vi tar et dypdykk ned i de forskjellige typene og formene av fylt pasta, blir saken litt mer komplisert.
Først og fremst, om man skal lage fylt pasta må pastaen være fersk, dette er på grunn av holdbarheten. Fra tortellini til agnolotti til fylt tortellino, fersk pasta finnes i utrolig mange forskjellige former. Takket være eksperimenteringen til kokker opp igjennom finnes det mange ulike typer fyll, og i løpet av de siste årene har valgene økt betraktelig.
Når det kommer til tørr pasta, finnes det flere forskjellige typer som kan betegnes som spesialpasta. Fra vanlige typer, til typer laget med ulike typer mel, og til og med pasta laget av grønnsaker. Tørr pasta gir deg utallige mange valg.
Pasta for enhver sin smak og behov, alt bunner ut i personlig smak og oppskriften som skal brukes.
Populære produkter:
-
Spaghetti
kr 17På lager
-
Økologisk Fullkorn Penne Rigate – Nutri Bio
kr 30På lager
-
TILBUD!
Fettuccine
kr 22På lager
-
Gnocchi
kr 62Tomt på lager
-
Fusilli – La Ruvida Italiana
kr 27På lager
-
Fusilli
kr 24På lager
-
Økologisk Fullkorn Fusilli – Nutri Bio
kr 30På lager
-
Glutenfri Penne Rigate – Nutri Mio
kr 40På lager
-
Fettucce
kr 38På lager
Lær mer og bli inspirert:
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.