Finnes det noe bedre enn en nydelig hjemmelaget pizza?
Den berømte italienske pizzaen er elsket av alle, og er uten tvil hele verdens kosemat.
Pizza har opphavet sitt fra Napoli, men har blitt eksportert og endret utallige ganger. Hver by har nå sin egen versjon; tykk eller tynn, forskjellig topping og krydder.
Pizza er fortsatt et av de mest tilfredsstillende måltidene som finnes.
Romersk pizza - Pizza alla Romana

Romersk pizza som på restaurant:
Det finnes et hav av pizzaoppskrifter, men nå skal vi ta for oss den tynne pizzaen. Den tynne, romerske pizzaen du spiser på en pizzeria, den tynne versjonen med en sprø skorpe som blir servert på romerske pizzeriaer.
La oss gå gjennom hvordan du kan lage denne hjemme, vi starter med ingrediensene.
Ingredienser
- Deigen:
- 1 kg mel type 00
- 560 gram vann
- 30 gram olivenolje
- 5 gram tørr ølgjær
- en klype salt
- en teskje sukker
- Toppingen:
- Her stopper bare fantasien deg, prøv deg frem med det du liker best.
- Tomatpuré
- Mozzarella
- Gorgonzola ost
- Skinke
- Grillede grønnsaker
- Forskjellige typer ost
Fremgangsmåte
Når du skal lage pizza Romana må du starte tidlig med deigen, dette er ikke en rett du kan vente med til siste liten 🙂
Fremgangsmåten er delt opp i to deler:
Først lager du deigen, som skal heve i 6-8 timer. Deretter baker du selve "Pizza alla Romana" ut, og har på topping.
Deigen må lages på morgenen eller dagen før, så skal den få heve i kjøleskapet frem til den skal ferdigstilles. Fremgangsmåten for en ekte romersk pizza er som følger:
- Løs opp gjæren i en bolle med lunkent vann, og en teskje sukker. Bruk av de 560 grammene som er til deigen. La det stå til det begynner å skumme på toppen.
- Sikt melet over i en ny bolle bolle, og tilsett olje og salt.
- Begynn å kna deigen, eller bruk en mikser, og tilsett gjæren som er forberedt tidligere. Tilsett også resten av vannet som er romtemperert. Husk, mengden vann kan variere ut ifra hvilke type mel du bruker. Siden noen typer mel absorberer vann mer enn andre er det lurt å tilsette litt og litt vann til du får den konsistensen du vil ha.
- Jobb med deigen til du får en myk og elastisk ball, den skal ikke være klissete.
- Når deigen er klar, form du den til en ball og putt den i en boks med plastfolie over. La den heve.
Pizzadeigen kan bruke hele dagen på å heve, dette kommer an å temperaturen. På sommeren tar det som regel kortere tid for deigen å heve.
Vanligvis vil en deig som gjøres klar klokken 10 på morgenen, være klar rundt kl 18 på ettermiddagen.
Når deigen har hevet er fremgangsmåten som følger:
- Del deigen i 4 like store deler. Du vil ha nok til fire stekebrett med pizza.
- Gjør klar fire stekeark og rull deigen direkte ut på arkene. Dette vil gjøre prosessen lettere.
- Flytt pizzaen som fortsatt er på arket over på et stekebrett og fyll på med toppingen.
For en sprø rød pizza:
- Bruk tomatpuré, salt og olje rett på pizzaen.
- Stek i ovnen på 180 grader til deigen er godt stekt.
- Tilsett mozzarella og annen topping som du selv ønsker før du setter pizzaen tilbake i ovnen og lar den stå til den er ferdig. Følg med så du får den slik du ønsker.
For en deilig hvit pizza:
- Hell olje rett på deigen og la den steke i ovnen på 180 grader til den er god stekt.
- Tilsett den toppingen du selv ønsker før du setter pizzaen tilbake i ovnen og lar den stå til den er ferdig. Følg med så du får den slik du ønsker.
Oppsummering
Følger du disse enkle stegene vil du få en god og velsmakende romersk pizza som er like god som en Pizza alla Romana du får ute på restaurant.
Hvordan gikk det med pizzaen din?
Del gjerne med oss, og bruk #italiafavoritter 🙂
Lær mer og bli inspirert:
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.
En dag på landet ved olivenmøllen
Denne søndagen våknet Alessia før alarmen, spent for dagen som lå foran. Endelig en dag der mor og far ikke måtte jobbe og heller kunne bli med til landsbygda. Alle sammen, sammen!
Lørdagspizzaen – Mel, vann og gjær
For min familie har lørdagspizzaen alltid vært en fast rutine. Pappa våknet tidlig og laget deigen, og så fikk den heve hele dagen.
Ragù alla Bolognese – Ekte italiensk kjøttsaus
Ragù alla Bolognese er en ekte italiensk kjøttsaus, som kokes på svak varme i lang tid. Hemmeligheten bak er ferske og gode ingredienser.
Olivenolje og røykpunkt
Røykpunkt er den høyeste temperaturen en olje kan ha før den begynner å brenne. Etter at røykpunktet er nådd begynner oljen å bryte ned, frigjøre giftstoffer og den mister alle næringsstoffene.