En av de mest elskede rettene fra det italienske kjøkkenet er Ragù alla Bolognese. Dette er en ekte italiensk kjøttsaus, og definitivt også en av de best kjente oppskriftene i verden.
Italiensk bolognese er opprinnelig fra området Emilia i Nord-Italia. Sausen brukes ofte til fyll i lasagne, men passer også perfekt til annen type pasta. Det sies at det ikke finnes noe pasta i verden som ikke viser seg fra sin beste side når den toppes med denne deilige kjøttsausen.
Denne tradisjonelle oppskriften har blitt anerkjent og lagret hos det italienske Handelskammeret, men det er fortsatt like mange varianter av oppskriften som det er familier som lager den.
Hva er så den tradisjonelle oppskriften på denne sausen? Ikke alle kan lage den på korrekt måte.
Ragù alla Bolognese

Ekte italiensk kjøttsaus:
Denne verdensberømte sausen blir laget med kjøtt og kokes på
svak varme i lang tid.
Hemmeligheten bak denne nydelige kjøttsausen er ferske ingredienser av god kvalitet.
Ingredienser
- 1 liten løk
- 1 liten gulrot
- ½ stilk selleri
- 150 gram hakket pancetta (bacon)
- 350 gram kjøttdeig
- 250 gram hakket svinekam
- ½ glass tørr hvitvin
- 1 glass helmelk
- 400 gram hakkede tomater
- 2 fulle skjeer med tomatpurè
- Extra virgin olivenolje
- 1 klatt med smør
- Grovt salt
- Pepper
Fremgangsmåte
Fremgangsmåten er enkel, men du må kunne den godt for å få et
eksepsjonelt resultat. La oss gå gjennom denne tradisjonelle oppskriften.
- Finhakk gulrot, løk og selleri.
- Brun dem i en panne som du har varmet opp med olje og smør.
- Tilsett pancetta (bacon).
- Etter noen få minutter tilsetter du kjøttdeigen og svinekammen, stek det på høy varme. Rør med tresleiv.
- Når kjøttet er godt stekt tilsetter du hvitvinen og lar den fordampe på høy varme.
- Når vinen har fordampet, tilsetter du melk og setter varmen ned til medium. Fortsett å rør til melken har blitt absorbert.
- Smak til med salt og pepper.
- Tilsett tomatpuréen og hakkede tomater, og bland alt godt med en tresleiv.
- Kok opp, og dekk til gryten med et lokk, men la det være en liten åpning slik at luften får sirkulert.
- La det småkoke over lav varme i noen timer.
Kjøttsausen er nå klar til å nytes!
Oppsummering
Har du prøvd å lage Ragù alla Bolognese etter denne tradisjonelle oppskriften?
Pastaretten din vil sannsynligvis bli tatt til nye høyder.
Fortell hvordan det gikk og tagg med #Italiafavoritter 🙂
Denne kjøttsausen passer perfekt til lasagne eller cannelloni, men også som en saus til alle andre typer pasta. Det er en enkel og smakfull oppskrift som beriker ethvert måltid. Den er svært næringsrik og egner seg også godt som hovedrett!
Lær mer og bli inspirert:
Rodolfi Mansueto – Når kvalitet og lidenskap går i arv
Siden 1896 har Rodolfi-familien videreført sin kjærlighet til tomatforedling i arv fra generasjon til generasjon. Rodolfi var de første som brakte tomatpuré på tube til italienerne og blant de første selskapene som opererte i den økologiske sektoren. De er blant de eldste tomatforedlingsbedriftene, men føler seg slett ikke gamle for det!
Hjemmelaget tomatsaus – hvordan velge riktige tomater
Når man skal konservere tomater er det viktig å velge riktig type. Hver tomat har forskjellig smak som gjør at det ferdige produktet vil variere. Det finnes flere forskjellige tomater som passer til konservering, alle med hver sine trekk. Å velge den rette tomaten er et spørsmål om smak og tilgjengelighet.
En mor og surdeigsstarteren hennes
Jeg har alltid hatt lyst til å lage mine egne brød, men har alltid tenkt at det var utenfor min evne. Ferskt brød, rett fra ovnen, med en deilig sprø skorpe og mykt på innsiden, noe jeg alltid har forestilt meg er en jobb for en anerkjent kokk og aldri trodd jeg ville få til.
Lang eller kort pasta – en form til enhver oppskrift
Pasta kan man finne i nesten alle oppskriftene innenfor italiensk matlaging. Hver type er forskjellige, og hver region i Italia, til og med hver by, har sine egne unike pastaretter. Hver oppskrift er laget med tradisjonelle ingredienser, og sammen med riktig pastatype blir dette et nydelig samspill av elementer.
Biscotti – kjeks og småkaker
Har du noen gang prøvd å lage kjeks sammen med to små barn? Det er en oppgave som er både krevende og gøy. Kjøkkenet er en plass der barn virkelig for utforske sine kreative sider og de elsker det når man slipper de løs.
Focaccia alla Genovese – Velsmakende og deilig
Focaccia alla Genovese er en typisk rett fra kystregionen Liguria i nordvest-Italia. En deilig, myk og lang bakst som er perfekt med fyll.
Hvordan velge riktig extra virgin olivenolje?
Den extra virgin olivenolje man kjøper er ikke nødvendigvis den man tror man får, og man må vite hvordan man velger riktig for å få et godt produkt.
Hvorfor velge fullkornspasta?
Det anbefales at man spiser rundt 70 til 90 gram fullkorn hver dag. I praksis tilsvarer dette fire skiver grovt brød, to porsjoner fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt hver dag.
Hvordan gjøre pizza til en gourmetopplevelse?
Vi nordmenn har elsket pizza lenge, men nå har vi fått øynene og smaksløkene opp for ekte italiensk pizzamel.